Магазин

Висок ниво оптимизма утиче на физичко и ментално здравље

Ако увек видите светлију страну ствари, можда ћете доживети више позитивних догађаја у свом животу од других, бити мање под стресом, па чак уживати и у бољем здрављу.
Висок ниво оптимизма утиче на физичко и ментално здравље© freepik/ storyset

Оптимизам је ментални став који карактерише нада и поверење у успех и позитивну будућност. Оптимисти имају тенденцију да на тешкоће гледају као на искуства из којих се учи или привремене неуспехе. Чак и најгори дан им обећава да ће "сутра вероватно бити боље", преноси портал "Веривелмајнд". 

Овакве особе увек очекују да се догоде добре ствари, имају боље вештине суочавања са проблемима, нижи ниво стреса, боље физичко здравље и већу упорност у остваривању циљева.

Постоји много кључних карактеристика које имају оптимисти, а уколико и ви:

  • Осећате да ће се добре ствари дешавати у будућности
  • Очекујете да се ствари одвијају на најбољи могући начин
  • Осећате се као да ћете успети у суочавању са животним изазовима
  • Верујете да је испред вас светла будућност
  • Мислите да чак и добре ствари могу произаћи из негативних догађаја
  • Видите изазове или препреке као прилике за учење
  • Осећате захвалност за добре ствари у свом животу
  • Увек тражите начине да максимално искористите могућности
  • Имате позитиван став о себи и другима
  • Прихватате одговорност за грешке, али се не фокусирате на њих, већ идете даље учећи из овог искуства
  • Не дозвољавате да једно лоше искуство помути ваша очекивања за будућност

Честитамо вам, ви сте оптимиста! Пример оптимизма је веровање да ће увек постојати прилике да се ствари побољшају сутра, чак и ако се данас суочавате са изазовима.

Али, сви знамо да је број оптимиста много мањи у укупној популацији, да је заправо тешко пронаћи више од једне особе која је истински оптимиста. Зашто је то тако? Тачни узроци оптимизма нису у потпуности схваћени, али неколико фактора доводе до формирања оваквог поглед ана свет. Пре свега генетика, васпитање, култура и други утицаји околине могу утицати на позитиван поглед на свет.

Према једној студији која је испитивала живот близанаца, генетика чини око 25 посто оптимизма. Истраживања су такође показала да на оптимизам и песимизам утиче неурофизиологија. Оптимистички ставови су повезани са активношћу у левој хемисфери мозга, док су песимистичке карактеристике повезане са активношћу у десној хемисфери.

Како вежбати оптимизам

Иако сте можда склони да имате оптимистичан или песимистички стил размишљања, постоје ствари које можете учинити како бисте неговали оптимистичнији став. 

  • Будите свеснији - Свесност је фокус на ангажовању, пажњи и присутности овде и сада. То може бити корисна техника која ће помоћи да се фокусирате на оно што је важно у садашњости и да избегнете бригу о будућим догађајима и стварима које су ван ваше контроле. Ако у потпуности живите у овом тренутку, много је мање вероватно да ћете размишљати о негативним прошлим искуствима или бринути о предстојећим догађајима. Ово омогућава да више цените оно што сада имате и да мање енергије и времена трошите на жаљење и анксиозност.
  • Вежбајте захвалност - Захвалност се може дефинисати као уважавање онога што је важно у животу. Једно истраживање је показало да су учесници којима је додељено да воде дневник захвалности, показали повећан оптимизам и отпорност. Ако покушавате да развијете оптимистичнији став, одвојите неколико минута сваког дана да запишете ствари на којима сте захвални.
  • Запишите своје позитивне емоције - Истраживања су показала да записивање позитивних мисли може помоћи у побољшању оптимизма. Откривено је да је експресивно писање фокусирано на позитивне емоције повезано са смањеним менталним стресом и побољшаним менталним благостањем.

Утицај оптимизма на здравље

Оптимизам може имати значајан утицај на ментално и физичко благостање. Истраживања су показала да оптимистичан поглед на свет носи одређене предности, као што су боље здравље, већа постигнућа, мање стреса и дуговечност.

Боље здравље - Истраживања редовно показују да је већа вероватноћа да оптимисти имају боље физичко здравље од песимиста, укључујући 50 посто мањи ризик од кардиоваскуларних болести и веће стопе преживљавања у борби против рака. Неке студије су такође повезале песимистички стил мишљења са већом стопом заразних болести, лошијим здрављем и ранијом смртности.

Већа достигнућа - Психолог Мартин Селигман, оснивач позитивне психологије, анализирао је спортске тимове и открио да су оптимистичнији тимови створили позитивнију синергију и радили боље од песимистичних. Друга студија је показала да су песимистични пливачи који су били навођени да поверују да су пливали горе него што је то био случај, склонији будућим лошим перформансама. Оптимистични пливачи нису имали ову рањивост.

Упорност - Оптимисти не одустају тако лако као песимисти и већа је вероватноћа да ће због тога постићи успех. Људи са позитивним ставовима имају већу вероватноћу да наставе да раде ка својим циљевима, чак и када се суоче са препрекама, изазовима и неуспесима. Таква упорност на крају значи да је већа вероватноћа да ће остварити своје циљеве.

Емоционално здравље - Истраживања сугеришу да когнитивна терапија (која укључује преобликовање нечијих мисаоних процеса) може бити подједнако ефикасна или ефикаснија од антидепресивних лекова у лечењу клиничке депресије. Таква побољшања такође имају тенденцију да буду дуготрајна, што сугерише да су више од привременог решења. Чини се да су људи склони позитивизму способнији да се ефикасно носе са будућим неуспесима.

Повећана се дуговечност - Студије су показале да су оптимистични пацијенти са раком дојке имали бољи квалитет живота од песимистичних и безнадежних пацијената.

Мање стреса - Доживљавају мање стреса од песимиста или реалиста, јер верују у себе и своје способности, очекују да ће се добре ствари десити. Они виде негативне догађаје као мање застоје које треба лако превазићи, а позитивне догађаје виде као доказ будућих добрих ствари. Верујући у себе, они такође преузимају више ризика и стварају боље догађаје у свом животу.

Потенцијалне замке

Оптимизам је генерално позитивна карактеристика која даје бројне користи за физичко и ментално здравље. Али то не значи да нема неколико потенцијалних замки. Неки начини на које може бити штетан укључују:

Фокусирање само на позитивне ствари - Понекад превелики оптимизам може довести до тога да људи прецене вероватноћу да ће се догодити добре ствари, док истовремено избегавају лоше ствари. Ово понекад може навести људе да се упусте у ризична понашања, која заправо повећавају њихове шансе за лош исход.

Лоша процена ризика - Када су људи превише оптимистични у вези са нечим, мање је вероватно да ће размишљати о свим потенцијалним ризицима и предузети кораке за ублажавање тих проблема. Ово на крају може повећати вероватноћу да ће њихови напори пропасти или барем наићи на велике проблеме на путу.

Токсична позитивност - Понекад људи имају тенденцију да прецене позитивна осећања док игноришу или чак потискују негативна. Такође може довести до тога да људи пониште емоционална искуства људи који пролазе кроз тешка времена. Оптимисти могу да избегну неке од ових замки фокусирајући се на одржавање здравог, реалног приступа позитивности. Уместо да се фокусирате само на "остати позитиван" и игнорисати друге емоције, циљ би требало да буде да покушате да гледате са светле стране, а да притом и даље признате потешкоће ситуације.

image
VV inauguration
banner