Магазин

Астронаут који је написао име ћерке на Месецу - кад имаш сјајног тату

Очеви могу обећати различите ствари својим вољеним ћеркама - лутке, цвеће, хаљине, па чак и станове и аутомобиле. А астронаут Џин Кернан је обећао својој ћерки да ће да напише њене иницијале на Месецу.
Астронаут који је написао име ћерке на Месецу - кад имаш сјајног татуGetty © Џин Кернан на Месецу

Џин Кернан био је последњи човек који је ходао по Месецу. Кернан и његов колега астронаут са Апола 17, Харисон Смит постали су чланови најексклузивнијег клуба у универзуму, када су из свог модула за слетање на Месец изашли на површину Мјесеца. 

Док је био на Месецу у децембру 1972. године, као заповедник спејсшатла Аполо 17, са посадом је прешао више од 35 километара користећи Лунар Ровер и провео много времена прикупљајући геолошке узорке који би расветлили рану историју Месеца. Кернан је пилотирао ровером на његовом последњем налету, забележивши максималну брзину од 18,0 километара на час што је  незванични рекорд брзине на површини Месеца.

Међутим, ово није једина чињеница по којој је ова шетња позната. Непосредно пре него што је лунарни модул постављен да напусти површину Месеца, Кернан је пао на једно колено и прстом, у месечевој прашини пажљиво урезао слова "ТДЦ" (иницијали његове ћерке Трејси), где ће вероватно остати милион година, а с обзиром месец нема ветар или атмосферу, вероватно и заувек. За време ове мисије, Трејси је имала 9 година. 

Кернен је био јако везан за своју ћерку, поготово зато што због свог специфичног посла није могао да проводи много времена са њом. Након свог првог одласка на Месец, са спејсшатлом Аполо 10, ћерка га је упитала "Тата, сад пошто си већ био на Месецу и вратио се, кад ћеш мене водити тамо на камповање?" На камповање наравно није могао да је поведе али јој је зато обећао да ће приликом следећег одласка на Месец написати њено име на месечевој површини, што је и учинио.

Кернан је забележио 566 сати и 15 минута у свемиру, од чега 73 сата на површини Месеца, према подацима НАСА.

image