Магазин

Откривамо 10 најлепших плажа на свету

Плажа прекривена црним песком, коју запљускују огромни таласи, налик на сцену из чувеног серијала "Игре престола", једна је од најлепших на свету, према мишљењу туриста. Мало више труда требаће вам за долазак на најлепшу плажу света, на коју морате допловити или се спустити низ стрме стене мердевинама све до топлог песка.
Откривамо 10 најлепших плажа на свету© freepik/ wirestock

"Без обзира да ли желите да спакујете ветровку или купаћи костим, наша листа има право место за широк спектар путника. Можда чак и убедимо најватреније скептике да проведу мало времена на песку", рекла је Сара Фиршејн, уредник на порталу Трипадваjзер (Tripadvisor), у саопштењу за јавност, пренео је Си-Ен-Ен.

Листу најлеших плажа сваке године објављује портал Трипадваjзер, а представља избор путника (Tripadvisor’s Travelers’ Choice Awards). Ова листа се прави на основу милиона коментара, које су туристи написали након посета у претходној години. 

1. Baía do Sancho, смештена је на архипелагу Фернандо де Нороња (Fernando de Noronha), који се налази око 354 километра од копненог дела Бразила, а посетиоци до њега могу стићи авионом или бродом или се спустити низ стрме стене мердевинама. Прошле године се налазила на 7. месту листе.  

2. Eagle Beach на Аруби, прошле године ова плажа се налазила на 5. месту, а још две плаже са Кариба нашле су се ове године на топ 10 листи најлепших плажа.

3. Cable Beach у Западној Аустралији. Једно од најтраженијих искустава које су посетиоци навели је вожња камилама у заласку Сунца. Дуж трасе од 22 километра, сунцем обасјаног белог песка, поред тиркизне воде на камилама су многи туристи уживали у спектакуларном залазаку, док небо добија боју мандарине. 

4. Reynisfjara Beach на Исланду, плажа са црним песком насталим од изливања лаве, сматра се изузетно опасном, јер постоји могућност изненадне појаве таласа (имена ових таласа иду од сникер - од енглески речи "sneaker" онај који се шуња; успавани, краљ таласа или непредвидиви таласи). Време између појаве ових џиновских таласа може да варира, понекад један долази одмах за другим, или може бити и до неколико мањих таласа између. Таласи могу да нарасту веома брзо, непосредно пре него што ударе о обалу. Осим тога, океанске струје су веома моћне и додатно повећавају опасност.

Додатну опасност представљају стене изнад источног дела плаже Рејнисфјара које су стрме и нестабилне, па су одрони уобичајени. Управо је ова плажа послужила као природни сет за снимање чувеног серијала "Игра престола".

5. Grace Bay Beach - Turks and Caicos, Caribbean. 

6. Praia da Falésia у преводу значи "плажа литица", јер је море окружено високим црвеним литицама. Златни песак и бистра вода на 6 километара дугој плажи, одушевио је многе посетиоце.

7. Radhanagar Beach, плажа у Индији.

8. Spiaggia dei Conigli, што у дословном преводу значи "зечева плажа", одликује плитка тиркизна вода. Ова дестинација на Сицилији се нашла на листи најлепших на свету које се морају посетити.

9. Varadero Beach - Cuba, Caribbean "Бели песак, кристално чиста плава вода, рај на земљи, понешто за свакога."; "Наше срећно место", само су неки од коментара туриста након посете ове плаже. 

10. Ka'anapali Beach - Maui, Hawaii. Смештена је на на западној обали острва Хаваји, а може се похвалити са 4 километра дугом плажом прекривеном белим песком и познатим ритуалом роњења са литице. Наиме, сваке вечери при заласку Сунца, бакље дуж литице пали ронилац који затим скаче са стене у реконструкцији подвига Мауијевог краља Кахекилија Другог.

 

image