Магазин

"Зелена" вежба - зашто је тренинг на отвореном бољи за вас

Ако желите да разбистрите свој ум и побољшате пажњу, прошетајте парком 15 минута. Управо најновија истраживања сугеришу да премештањем вежбања напоље, можете увећати све предности физичких активности.
"Зелена" вежба - зашто је тренинг на отвореном бољи за вас© freepik/freepik

Нова студија неуролошких ефеката које нам дају "зелене вежбе" - физичка активност која се обавља у природи, открива да кратка шетња међу зеленилом побољшава меморију и концентрацију много више од кратке шетње на траци у затвореном.

"Све је почело нашим састанцима током шетњи", рекла је Кетрин Бер, неуроначник на Универзитету Викторија, која је водила неуролошко истраживање "зелених вежби". Бер је желела да открије да ли су шетње међу дрвећем продуктивније од боравка у затвореном простору. Претходна истраживања су доказала да ходање, било напољу или у затвореном простору, повећава проток крви у мозгу и разбистри мисли. Шетње су у претходним студијама трајале 30 или више минута, док су састанци у покрету, трајали упола краће, преноси "Вашингтон пост".

Вежбање на отвореном или у затвореном простору

За нову студију, Бер и њене колеге окупиле су 30 студената, тестирале њихову радну меморију (врста краткорочне меморије) и способност да се фокусирају, док су наизменично ходали око 15 минута унутар зграде или напољу, стазама прекривеним лишћем, пре него што су поновили когнитивне тестове.

У већини случајева, ученици су се боље концентрисали и брже реаговали, када су претходно шетали напољу. "Природни свет подстиче чак и оне најнемирније међу нама да се опусте, успоре и смање бриге, допуштајући да се мозак одмори", сматра ова научница. Природа привлачи пажњу без захтевања сталне интелектуалне обраде, а након тога људи се могу боље концентрисати и лакше расуђивати.

Природа може олакшати тешке вежбе

У једној студији у Кини, млади, неактивни гојазни људи су почели да шетају парком илу у затвореном простору, наизменичним данима. Ови испитаници сматрали су да осећају знатно мање стреса и више уживају у вежбању када су ходали напољу.

У студији из 2017. у Инсбруку, у Аустрији, група здравих и волонтера пристала је да пешачи по алпским планинама изнад града, шетајући до врха и назад три сата.

Другог дана, поновили су напор на покретним тракама за трчање у теретани, постављеним да опонашају нагиб планинарења. Монитори откуцаја срца су доказали да је шетња на отвореном објективно захтевала више напора него планинарење на траци за трчање. Али и поред физичких манифестација које су указивале да је већи напор био потребан на планини, испитаници су рекли да је кретање уз падину било мање напорно и да их је чинило срећнијим од планинарења у теретани.

Боравак на отвореном можда неће имати исти ефекат уколико је ограничен зградама и бетоном. Истраживачи су открили да је вежбање у урбанизованим окружењима на отвореном, а које су дефинисали као комерцијалне четврти, центар града и друга изграђена подручја са мало дрвећа или других природних елемената - мање корисно за ментално стање људи.

Ипак, ако време, распоред или друге препреке не омогуће излазак напоље, свака врста вежбања је добра. "Можда ћете имати веће користи за ментално здравље ако сте у могућности да будете активни напољу у природном окружењу. Али, пошто је физичка активност изузетно важна за наше физичко и ментално здравље, без обзира шта радите или где то радите, само наставите да будете активни", наводе научници.

 

image