Магазин

Четири вежбе за развој ума које је отац свакодневно задавао Николи Тесли

Можда у Теслино време нису постојале разне енигматике, игрице, или стрипови, али он је имао оца, довољно креативног да осмисли вежбе којима ће будући научник заокупити свој ум. Да ли су му ове вежбе помогле да од раних дана створи навику да у свом уму прво види, па тек на јави направи многе своје изуме?
Четири вежбе за развој ума које је отац свакодневно задавао Николи Тесли© pixabay/eugeniohansenofs

Теслин живот никако не престаје да импресионира савременике. Фасцинантна  научна сазнања о којима је овај научник својевремено причао, сада су тек проверљива и у многа остварења из његове маште тек се сада уверава цео свет. Иако потиче из иноваторске породице, виспреношћу надарених људи, који су препознали да малени, осетљиви дечак има способности и интелект који, као и сваки таленат, захтева вежбу.

Моћ визуализације

Отац Николе Тесле, Милутин Тесла, био је свештеник Српске православне цркве, али је такође био и велики промотер образовања и развоја ума. Својем сину Николи је често давао задатке и вежбе које су имале за циљ да развију његов ум, тренирање меморије, резоновање и критичко мишљење.  У својој књизи "Моји изуми: Аутобиографија Николе Тесле", описао је како су те лекције изгледале, преноси портал "Медијум" ("Medium"). 

Четири наизглед необичне вежбе које је Тесли задавао његов отац, а које су биле свакодневни ритуал будућег научника:

  • Погађање туђих мисли
  • Уочавање грешака у неким појавама, облицима или у језичким изразима
  • Понављање дугих реченица
  • Рачунање напамет 

Оваква врста тренинга иако помало чудна, вежбала је Теслино фотографско памћење, које је, удружено са живом маштом, довело до првих визуелизација које су одликовале овог великог научника током читавог периода рада и стварања, а не само током детињства. 

У почетку су се ове креативне слике јављале без неког реда и није их могао раздвојити од стварности. Касније је развио стратегије, начине како да овлада својим визијама, које је користио како би испитивао замишљене објекте и места у свом уму. Моћ визуализације, карактеристична је за његову каријеру иноватора. Тесла је прво замишљао и дизајнирао своје изуме у уму, пре него што их је креирао у реалности.

Последње године живота, Тесла је провео опсесивно мислећи о бежичној будућности, описујући управо садашњост и повезаност интернета, мобилних телефона и видео позива.

"Када се бежична конекција перфектно примени на цео свет, он ће постати огроман мозак, што у ствари и јесте, а сви делови ће бити део савршено ритмичне целине. Моћи ћемо да комуницирамо једни са другима тренутно, без обзира на удаљеност. Не само ово, већ ћемо се кроз телевизију и телефонију видети и чути савршено као да смо лицем у лице, упркос удаљености од хиљада миља. Инструменти помоћу којих ћемо то моћи да урадимо биће невероватно једноставни у поређењу са нашим садашњим телефоном. Човек ће моћи да носи један у џепу прслука."

Шта је пуни потенцијал људског ума? На које начине можемо манифестовати своју машту? У којој мери можемо разумети универзум? Ум Николе Тесле помаже да се одговори на ова питања.

Показао је како га је тренинг ума и интуиције оспособио да креира живописни свет својом имагинацијом. Јединствена комбинација когнитивне (сазнајне) интелигенције и тврдоглавости, омогућила му је плодну каријеру иноватора и инжењера. Његове идеје су осветлиле рад универзума, а суштина његове филозофије и данас је применљива.

Тесла је говорио да уколико желите да пронађете тајну Универзума, мислите о енергији, фреквенцији и вибрацији. А уколико желите да помогнете свом детету да оствари своје снове и свој пун потенцијал, задајте му задатке које ће му ангажовати машту и упослити вијуге. 

image
VV inauguration
banner