Магазин

Бизаран ТикТок тренд све популарнији у свету: Оперишу бутне кости како би постали виши

Продужавање доњих екстремитета представља веома захтеван и скуп процес који подразумева дуг постоперативни периода, ипак, у последњих пет година овај захват постаје све учесталији. Додатно, и друштвена мрежа ТикТок подстиче бројне младиће широм света да се упусте у авантуру звану "10 центиметара виши".
Бизаран ТикТок тренд све популарнији у свету: Оперишу бутне кости како би постали виши© Youtube / LiveLifeTaller

Да нису само жене спремне на све ради лепоте говори и нови тренд који се муњевито проширио друштвеном мрежом ТикТок на којој све више и више младих мушкараца приказује како изгледа њихов живот пре операције, а како током постоперативног периода.

Оваква операција "козметичког продужавања екстремитета" није нимало јефтина: цене у свету крећу се између 75 и 100 хиљада долара, док цена прегледа ради утврђивања могућности извођења медицинског захвата варира око 150 долара.

Узрок за овакав захват најчешће ниско самопоуздање

У данашње време висина често игра важну улогу у одабиру партнера, а самим тим мушкарцима представља једну од "најболнијих" тачака која не само да отежава проналазак партнерке, већ и урушава самопоуздање и проузрокује анксиозност и депресију.

Доктор Дејвид Фредерик, ванредни професор психологије на Универзитету Чапман у Јужној Калифорнији открио је да је само 26 процената нижих мушкараца задовољно својом висином, док тај постотак код виших мушкараца износи 87. "Када је тако интензиван и упоран осећај који утиче на свакодневно функционисање у животу, то постаје проблем", навео је Фредерик.

Поједина истраживања сугеришу и да висина има утицај на зараду: према резултатима истраживања особа висока око 183 центиметра просечно заради 166 хиљада долара више од особе висине 165 центриметара током 30 година дуге каријере.

Операција траје 3 сата, а период опоравка годину дана

Сама операција траје укупно три сата, а укључује сечење бутних костију обе ноге и уметање шипки са посебним механизмом којим се управља помоћу даљинског управљача. Затим, током наредних три до четири месеца, штапови се из дана у дан продужавају за по један милиметар, све до постизања жељеног резултата, а да би новостворена кост сазрела потребно је да прође још пет до шест месеци. За то време пацијент се креће уз помоћ штака или неких других ортопедских помагала, а након зарастања кости спољашњи фиксатор се скида, чиме је лечење завршено.

image