Магазин

Степенице до небеског погледа

Ел Пењон Де Гватапе или дословно "Стена Гватапе", необична је атракција у Колумбији која се налази на два сата вожње од града Медељина. Гигантски монолит усред равнице који изгледа као да је зашивен, али "шавови" су степенице, који воде до врха.
Степенице до небеског погледа© pexels/Nick Wehrli

Ако желите да овог лета истражите неко ново место и уживате у лепоти мајке природе, задивљујућим пејзажима и многим другим занимљивостима, требало би да посетите Ел Пењон де Гватапе. Попењите се необичним степеницама које из даљине подсећају на хируршке шавове и уживајте у погледу од којег застаје дах. Савладавањем најнезгоднијих степеница на свету, придружићете се хиљадама туриста који посете ову необичну локацију током четири летња месеца.

Ово масивно камено брдо формирано је пре неколико милиона година, а први становници овог подручја, Индијанци из племена Тахамијес, сматрали су га светим брдом.

Такође је познат и као Камен од Ел Пењола, остатак гранитне стене који је одолео временским условима и ерозији. У питању је монолитна стена која се налази насред шуме града Гватапе, пар сати вожње од другог највећег града у Колумбији, Медељин. Постоји 600 степеница које воде до врха, али због нагиба је изузетно тешко попети се до самог врха. Ипак, поглед који се пружа на околину је вредан сваког корака.

Камен је окружен природом, некада непрегледним зеленилом, а сада након поплава воденим пољанама. 

Ова камена формација има дугу и богату историју. Са северне стране налазе се, белом бојом, написана слова "Г" и "У" које није у потпуности довршено, а завршетак "радова" се не очекује у скорој будућности. Наиме, намера овдашњих становника била је да на стену белим словима напишу назив града како би био видљив са свих страна, али становници оближњег села Ел Пењол су се побунили и зауставили такву намеру.

Овај инселберг (израз за изоловану стену на претежно равном тлу) је трансформисан када је локални власник изградио степенице унутар огромне пукотине у стени.

Група пријатеља су први људи који су се попели на ову стену, далеке 1954. године. Њихов успон трајао је пуних 5 дана, али су увидели да је сав труд био вредан, након погледа са врха.
Касније је изграђена стаза за пењање, а 1970. године ограђена и допуњена мердевинама и сада сви људи могу да се попну и стигну до врха.

Комбинујући алате које је направио човек са природном лепотом, на 2.000 метара надморске висине, изграђено је 659 степеница, преко којих се до врха може стићи за око 20 до 30 минута. Колумбијци и туристи обожавају да се успињу уз једно од најстрмијих степеништа на свету.  

У близини подножја "Стене" налазе се тезге са храном и пијаца за куповину. А на пола степеница је светилиште Девице Марије. Доласком на врх може се истражити троспратни торањ са видиковцем, куповати у неколико малих продавница, у којима су најпознатији колачи од манга којима се "окрепљују" туристи након успињања. На врху ће вас сачекати место за одмор, које неки од пењача искористе за дремку, како би се припремили за силазак.

Излетиште је отворено свакога дана, како би што више људи имало прилику да посети природно чудо и ужива у панорамском погледу на језеро Гватапе и прелепи регион.

image