Магазин

Најопасније острво на свету: Изгледа егзотично, али je људима строго забрањено да га посећују

Острво Кеимада Гранде се сматра једним од најопаснијих места на свету за путовање, са око 5 змија по квадратном метру које су веома отровне. Ове отровнице изазивају брзу и изузетно болну смрт, а за посету овом "рају на земљи", треба вам посебна дозвола. Да ли је вредно посете? ⠀ ⠀
Најопасније острво на свету: Изгледа егзотично, али je људима строго забрањено да га посећују© unsplash/ Hoodh Ahmed

Локација из ноћне море или хорор филма, познато под именом Иља да Кејмада Гранде (Ilha da Queimada Grande), удаљено 30 километара од Сау Паула, изгледа као рајско острво али ипак то није, пише "Национална географија".   

Из ваздуха острво изгледа прелепо као мали рај на земљи, уз обиље зелене вегетације, прелепу стеновиту обалу, окупану сунцем и окружену кристално чистим морем. Али идеја егзотичне локације за одмор брзо пада у воду јер не постоји место на Земљи на коме живи више змија отровница, кажу научници! 

Једини доказ људског присуства је светионик, изграђен како би зауставио бродолом. Поставља се питање, ко је овај светионик изградио, а научници наводе да је почетком 20 века на острву живео један човек који је био задужен за овај посао. Али, последњи светионичар и његова породица нису преживели, јер су, наводно, змије ушле у њихов дом кроз отворене прозоре.

Уколико вам није прошла језа низ кичму, верујемо да ћете се од наредне приче свакако најежити. Рибар чији се чамац насукао на обалу острва, желео је да убере банану, али су га змије са дрвета изуједале неколико пута. А њихов отров буквално "отапа" месо са костију жртве и чак пет пута има јачи отров од рођака са копна.

Смртоносна змија Иља да Кејмада Гранде непознаница је биолозима, управо због чињенице да једино живи на овом изолованом острву. Златне је боје, а глава јој је у облику копља. Уколико некога уједе копнена змија а не прими против отро, смртност је чак 10 посто, а отров ове острвске змије је чак пет пута јачи! Након уласка отрова у тело престаје рад бубрега, јавља се крварење у мозгу, цревима и  настаје смрт ћелија и ткива целог тела. 

"Изузетно болна смрт наступа уједом ове змијске врсте. Умрећете вриштећи!", каже биолог Брајан Фрај, који је један од ретких истраживача који су посетили змијско острво. 

Међутим, иако је језиво како отров ове змије утиче на човеково тело, његова позитивна страна је што може да буде користан у модерној медицини. Наиме, у досадашњим тестирањима је доказано да се отров може користити у лековима за снижавање крвног притиска, а могао би се користити и за спречавање крвних угрушака, срчаних болести и проблема са циркулацијом.

Како су се отровнице настаниле баш овде

Једна легенда каже да су је на оствро донели гусари који су желели да им чува скривено благо. Наводно, они нису знали да ће се змије толико размножити па ће и њима благо остати ван домашаја.

Али, историчари имају другачију верзију, према њој, златна змија је еволуирала хиљадама година, током одвајања копна од мора и изолације животињских врста које су се у том тренутку нашле на острву. Дакле, истина је да је популација змија расла и развијала се хиљадама година без уплитања човека. Размножавање им је било брже, јер нису биле угрожене од крупнијих предатора. Али, нису имале ни плен на копну на коме су остале, па су се почеле пети по дрвећу како би хватали птице.

На овом острву постоји и још једна вртса, која је успела да паралелно иви са златном змијом. Реч је о "dispas albifrons", неотровној змији која се може пронаћи и на другим локацијама у Атланском океану.

Не примамо посете!

Огромна популација отровница и велика смртност од уједа, довела је до тога да бразилска влада забрани посету овом острву. Једино истраживачи уз пратњу дежурног лекара, и уз ношење заштитног одела, могу посетити овај рај за змије. Наравно и овде постоји изузетак, такозвано црно тржиште за оне који желе да га посете, а који су већином оријентисани на хватање златних змија. Продаја ове врсте отровница је уносан посао, за који се може добити 10 до 30 хиљада долара.

image
VV inauguration
banner