Магазин

Да ли сте одрасли са "бадем мамом"

"Узми бадем" рекла је својевремно мајка супермоделу Џиџи Хадид, кад се пожалила да се осећа слабо, а ова реченица, која је постала вирална, изнедрила је нови тренд. Хештег #almondmom ("бадем мама") има преко петсто милиона прегледа на ТикТоку и сваког дана се све више корисника придружује тренду. "Бадем маме" преносе своје несигурности и поремећаје у исхрани на своју децу, а многи корисници кроз сатиричан хумор описују овакво детињство, ширећи свест о последицама оваквог одрастања.
Да ли сте одрасли са "бадем мамом"© Pexels/Yan Krukau

"Бадем мама" је савремени израз за родитеље који васпитају децу уз строге дијете, притисак везан за њихов изглед/мршавост, као и наметање разних "здравих навика" током одрастања. Многе девојке на ТикТоку деле своја искуства кроз сатиричан приказ својих "бадем мама".

Корисници кроз хумор препричавају "суптилне" коментаре, навике и интеракције које су имали са својим мајкама, које су биле опседнуте својим изгледом, тежином и одржавањем строге дијете по сваку цену. Постоји неколико верзија клипова: неки су прилично директни, у којима корисници глуме своју мајку која им од малих ногу говори да су "довољно/превише јели", да недовољно вежбају и сличне облике осуђивања када је у питању исхрана и фитнес. Други приказују какву слику "бадем мама" има о себи, заједно са здравим навикама које оду у екстрем и како посматрање родитеља утиче на децу и њихов однос са храном.

Тренд служи за размењивање, не само искустава, већ и за ширење свести о штетним последицама које појединац може имати када одраста са родитељем који има поремећај исхране или орторексију (опседнутост "здравим" начином живота).

Термин је наводно настао када је клип Јоланде Хадид (мајке супермодела Џиџи и Беле Хадид), у коме младој Џиџи предлаже да "поједе неколико бадема" када се осећала слабо, постао виралан. Уз то, још неколико клипова, који приказују Јоландину опседнутост изгледом тела своје ћерке су подстакли многе кориснике интернета да покажу како њено понашање није толико неуобичајено, јер су многе жене њене генерације делиле исте ставове о храни. Претпоставља се да је главни узрок томе промовисање веома мршавих тела у претходним деценијама.

Поједини стручњаци за исхрану и педијатри сматрају да "бадем маме" само преносе сопствене несигурности на своју децу, због чега се дете може осећати као да није 'довољно мршаво/лепо/здраво', па самим тим није вредно мајчине пажње, одобрења и љубави.

"Постоји веровање да је наш облик тела представник нашег карактера, снаге и мотивације да будемо здрави. Многи родитељи одлазе корак даље и осећају да је изглед њиховог детета представник њиховог родитељства, што уопште није тачно" рекла је за "Тудеј" (Today) докторка Дебора Гилбоа, експерт за равој младих.

Корисници друштвених мрежа често размењују своја лична искуства и показују међусобну емпатију у коментарима испод клипова у којима се приказују "бадем маме". Многи сматрају да је у питању генерацијско преношење токсичних навика и начина размишљања, као и да многе "бадем маме" немају лоше намере, већ практикују оно што верују да је заиста најбоље за дете, јер се према сопственом телу опходе на исти начин.

Људи који су имали родитеље попут "бадем мама" преко друштвених мрежа описују да се и дан данас осећају као да "могу чути" како их мајка критикује када доносе одлуке о својој исхрани и навикама вежбања. Ипак, поједини корисници наглашавају да је дељење искуства с другима, који су прошли кроз исто, изузетно помогло у процесу исцељења.   

Многим родитељима је тешко да пронађу добар баланс када је у питању утемељивање здравих навика код детета. Увек постоји ризик од ненамерног осуђивања и стварања превеликог притиска, чак и када су намере позитивне. Докторка Гилбоа предлаже пет савета и навика које родитељи могу да примењују и како би зградили здраве навике код детета:

  • Обавезан доручак свакога јутра
  • Наручивање хране највише једном недељно
  • Кретање и физичка активност у трајању од око сат времена сваког дана
  • Не више од два сата дневно испред екрана
  • Мање од двеста милилитара заслађених пића сваки дан

"Ових пет савета могу направити огромну разлику и најбоље је применити их пре него што дете напуни дванаест година, јер се до тада могу изградити чврсте навике," сматра Гилбоа. Додаје да приступ према тинејџерима мора бити специфичан и пажљив. Требало би избегавати исувише "бруталне истине" и осуду у гласу, како би се поставила питања попут: 'Шта тренутно мислиш о свом телу, које се из године у годину мења? Како те твоје тело служи?'

Гилбоа такође предлаже разговор о изгледу тела детета у трећем лицу, јер терапеути сматрају да се на тај начин умањује стид и повећава објективност. "Када долази до стида и осуде, тада настају проблеми," закључила је Гилбоа.

image