Магазин

Скривени знакови емоционалног злостављања

Свакодневни сукоби, неслагање и слични стресови нису једини индикатори емоционалног злостављања. Понекада се дешава на веома суптилне, али изузетно ефектне начине. Емоционално злостављање је често неприметно и тешко за откривање. Овакви облици психолошког насиља могу имати дуготрајне последице по жртве, укључујући ниско самопоштовање и депресију. Како да препознамо скривене знакове емоционалног злостаљања?
Скривени знакови емоционалног злостављања© Pexels/Julia Mourão Missagia

Емоционално злостављање подразумева различите врсте вређања, изазивања, критиковања, у циљу преузимања контроле над другом особом. Може се развити у било каквом међуљудском односу, било да то љубавни партнер, пријатељ или члан породице.

Тешко је признати када одређена веза постаје токсична и исцрпљујућа, поготово када не постоји толико "очигледних" знакова. Ипак, следећа четири примера могу бити индикатори нездраве комуникације, поготово када се примећује учестали образац понашања:

Изазивање свађе на специјалне догађаје и дане

Празници више нису радостан део године, као што би се очекивало, јер је расправљање или стварање већег конфликта скоро увек загарантовано. Уместо неколико дана одмора, проведених у уживању у различитим празничним обичајима са блиским људима, провођење време са том особом увек делује као још тежи изазов него иначе.

Осим празника, често се дешава да друга страна увек нађе повод за свађу пред важан/забаван догађај, поготово ако је важан за нас (рођендан, прослављање одређеног личног успеха и сл.). Саботирање потенцијално лепих успомена и кварење расположења постају нове тактике којом се успоставља контрола над емоцијама других.

Исмејавање

Особа која жели да себе постави "изнад" нас ће тражити све могуће начине да то постигне. Један од њих испрва може деловати суптилно, кроз мале шале и скоро неприметне коментаре. Међутим, опаске ће временом постајати све интензивније и очигледније.

Долази до учесталих примедби везаних за наше интересе и хобије, посао, пријатеље, вештине и све остале ствари по којима се разликујемо и издвајамо од друге особе. На тај начин се постепено уништава самопоуздање и сумње у себе постају све веће, што омогућава другој особи да се "уздигне" у поређењу с нама.

Наведене интеракције се на почетку могу догађати само у приватности, али временом могу постати и тактика јавног понижавања пред другима, како би се динамика односа "запечатила".

Наметање очекивања

Било да су везана за стереотипе жена и мушкараца или су у питању друштвена, културолошка или религијска очекивања, наметање одређених правила ће постати свакодневница. Друга особа најчешће жели да нас "претвори" у некога ко се уклапа у њихову слику света. Овај тип злостављања најчешће долази након претходно наведеног исмејавања, то јест када је наше самопоуздање довољно крхко.

Важно је направити разлику између искрених и добронамерних савета блиске особе, поготово када нам је потребна подршка током одређене животне трансформације.

Омаложавање емоција

Када покажемо било који знак протеста и одбијања токсичног третмана одређене особе, она ће врло брзо реаговати како би себе заштитила и убедила нас да је проблем заправо у нама. Називати свако показивање осећања "слабостима" се дешава сваки пут када дође до озбиљнијег разговора и најчешће када одлучимо да се изборимо за себе.

Из тога се гради страх од показивања свог правог мишљења и емоционалног стања, што временом постаје изузетно штетно за ментално здравље, а другој особи олакшава манипулисање.

Када вољена особа показује неку од ових "навика", често је врло тешко суочити се са истином и признати самоме себи да, иако нам је до односа стало, он није здрав за нас. Препознавање субтилних знакова емотивног малтретирања може бити кључно за заштиту жртве и превенцију дуготрајних последица. Последице могу бити дуготрајне и штетне по ментално здравље па би већ при првим назнакама требало донети одлуку: отворено суочавање са другом особом или потпуни прекид односа, а у случају да смо жртва емоционалног малтретирања, потребно је обратити за помоћ и подршку.

image
VV inauguration
banner