Магазин

Пет знакова да проводите превише времена на мобилном телефону

Мобилни телефон је прва ствар коју узмемо ујутру и последња коју видимо пре него што утонемо у сан. Ми "скролујемо" док стојимо у супермаркету и (тајно) на вечери са пријатељима. Сви знамо да је то лоше за нас, али чини се као да наша зависност од телефона да никада неће престати. Ова зависност нас доводи до многих озбиљних проблема попут појаве дискуса херније или кривљења шаке. Којих пет симптома ће нам рећи да смо претерали?
Пет знакова да проводите превише времена на мобилном телефону© freepik/diana.grytsku

Често смо склони да оптужујемо децу како превише времена проводе испред екрана, не размишљајући да ли ми као одрасли дајемо прави пример.

Заправо, уколико се само пређе погледом по јавном превозу, приметиће се да нису само млади ти који целим путем гледају у телефон. Напротив, млади чешће слушају музику а средње и старије генерације "скролују" по мобилном телефону.

Чак више од 90 посто одраслих сада поседује паметни телефон и под негативним је утицајем такозваног "екранизма".

Погледајте да ли имате неки од ових пет симптома који су у блиској вези са претераном употребом молибног уређаја. 

"Технолошки врат" - болови у врату 

Можда на први поглед назив звучи занимљиво али "технолошки врат" је назив за деформацију врата која настаје када спуштамо главу како бисмо гледали у свој телефоне, и ово је итекако болно стање.

"Да би спречили да нас гравитација повуче превише напред, наши вратни мишићи морају напорно да раде, а они су направљени да се померају, а не да буду статични током дужег периода. Постају уморни и преоптерећени, долази до болова у врату, раменима и горњем делу леђа, као и главобоље због напетости - све то може да траје дуже, чак и након што одложите телефон", каже Нел Мид, физиотерапеут из Лондона, преноси "Телеграф".

Временом, ови проблеми могу постати све више исцрпљујући. Дискови у кичми могу да се поремете, толико да може доћи до дискус херније, где спољна овојница напукне, доводећи до цурења течности из диска, изазивајући велики бол у нервима у рукама.

Болови у врату и леђима представљају више од 12 милиона пропуштених радних дана сваке године, односно боловања. Срећом, постоји начин да се то спречи, а то је редовно померање тела да би се мишићи одморили.

Уколико не постоји могућност да се оде у шетњу или да се уради кратко истезање, физиотерапеути препоручују једноставну паузу на сваких 20 минута - одлагање телефона и забацивање главе на два минута гледајући у плафон. 

Суве очи - очи пате стално гледајући у екран

Истраживање спроведено на 2.000 Британаца, је показало да је напрезање очију једна од најчешћих притужби узрокованих употребом телефона, а 22 посто корисника навело је то као проблем, као и главобоље или такозване "суве очи". Ова појава која се је описана као "суво око", заправо је настала услед недостатка трептања приликом гледања у екран.

Гледајући у екране електронског уређаја, људи не трепну онолико пута колико иначе то раде. У просеку током употребе мобилних телефона трепну између један и три пута у минуту, у поређењу са уобичајених 20 пута. На овај начин очи се исушују, што узрокује неугодан осећај песка, а понекад и замагљен вид. Решење је у чешћем трептању и коришћењу капи за очи три или четири пута дневно.

Међутим, још више исцрпљују тупи бол у очима и главобоље које су резултат напрезања очију, узрокованих дуготрајним фиксирањем погледа на једном месту. Лекари предлажу да се придржавамо тактике 20-20-20: Сваких 20 минута гледамо у нешто удаљено 20 метара, у трајању од 20 секунди. Оваква вежба сматра се брзим и лаким начином да се одморе очни мишићи.

Такође, потребно је обављати редовне очне прегледе, како би се на време испратила евентуална промена диоптрије која се такође јавља као последица претераног гледања у екран.

Многобројне нотификације као ометачи

Таман сте сели да одговорите на мејл, уплатите рачуне или једноставно да урадите извештај за посао, али вам сталне нотификације ремете мир?

Пажња свих нас је постала толико расејана због преоптерећења информацијама да је тренутно концентрација већине људи распршена у парампарчад."Чујем како клијенти говоре:

'Никад нисам стварно искључен, јер никад нисам стварно укључен'. Наш мозак никада не може добити прави одмор, али такође никада нисмо 100 посто фокусирани на један задатак", каже психотерапеут Хилда Берк, ауторка књиге о зависности од телефона.

Берк сматра да су људи еволуирали да тумаче ометаче као што су звукови са телефона као упозорења на опасност, што значи да када х чују да им истовремено скаче адреналин.

"Истраживање је показало да чак и само гледање телефона може имати сличан утицај, тако да ако морате да се концентришете на задатак неко време, искључите га и ставите у другу просторију", каже Берк.

Ако ово звучи превише тешко, она предлаже да се инсталира "скринсејвер" на телефон као подсетник да се не прегледа свака нотификација која стигне. Неки људи су отишли корак даље, па су поред свог мобилног уређаја постављали великим словима исписано СТОП како би себе спречили да у току важног задатка погледају у екран моблиног уређаја.

Болови у зглобовима

Истраживање је открило да је скоро сваки пети корисник телефона претрпео грчеве у шаци и зглобу, а један од 10 је претрпео повреду која се понавља.

"Проблеми са шакама и зглобовима постају све чешћи, посебно са појавом све већих мобилних уређаја, јер они додатно оптерећују наше мишиће када их држимо. Проблеми се своде на чињеницу да радимо веома понављајуће покрете, тако да се мишићи и тетиве могу преоптеретити, што може довести до појаве тендинитиса", каже физиотерапеут Нел Мид.

Посебно је лоше истовремено у једној руци и држати телефон и куцати, јер приморава мишиће прста и палца да покушавају да држе и истегну се у исто време, што је заиста тежак посао, сматра физиотерапет. Она саветује да се одабере мањи телефон, ако је могуће, или користи држач који се може причврстити на полеђину уређаја.

Такође, потребно је користите обе руке за руковање телефоном, а сваки пут када се седи требало би користити постоље како би могао да се користи без држања.

Лош сан

Половина одраслих не спава препоручених седам или осам сати ноћу, а телефони су главни фактор који доприноси томе. Недавна студија је истакла како употреба телефона сат времена пре спавања доводи до поремећеног сна, што је лоша вест за многе који настављају да скролују до тренутка када затворе очи.

Дуго година се веровало да је плаво светло које емитују телефони кривац, спречавајући наша тела да производе хормон спавања мелатонин, али то није тачно.

"Сада знамо да заправо, светлост било које боје непосредно пре спавања може да изазове проблеме са сном. Као и неограничена стимулација коју нуди, што чини готово немогућим да се мозак искључи", каже доктор Нил Стенли, стручњак за спавање.

Требало би избегавати било какву светлост два сата пре спавања, али очигледно је да је то нереално, па је предлог лекара макар 40 минута. Такође, иделано би било преко ноћи оставити телефон у другој просторији и користити одговарајући будилник уместо аларма на мобилном, јер ће то провоцирати да се одмах након буђења погледају вести, друштвене мреже...

image