Магазин

Пронађени микроби који могу да сваре пластику на само 15 степени

Микроби који могу да сваре пластику на нижим температурама откривени су на Алпима и Арктику, а верује се да ће бити важни у ланцу рециклаже на нашој планети. Разградња пластике од стране микроорганизама генерално укључује производњу ензима, као што су ензими који разграђују пластику, међутим, активност ових ензима се често оптимизује на вишим температурама, ограничавајући њихову ефикасност на нижим температурама које се обично налазе у окружењу.
Пронађени микроби који могу да сваре пластику на само 15 степени© pexels/mali maeder

Да ли је крај свим кесама, флашама и небројеном пластичном отпаду, који се скупљају на нашој планети, а којима треба некада и више од 500 година како би ишчезле са лица земље?

Управо новопронађени микроби могли би да доведу до преокрета у процесу рециклаже и помогну да се напокон решимо огромне количине пластичног ђубрета.

Микробе, који могу да сваре пластику на 15 степени, пронашли су научници из швајцарског Савезног института (WСЛ), преноси Танјуг.  Доктор Џоел Рути из WСЛ и његове колеге сакупили су 19 сојева бактерија и 15 типова гљивица које су биле закопане уз пластику годину дана на Гренланду, норвешким острвима Свалбард и Швајцарској и резултати су били позитивни за већину сојева и гљивица.

Оно што је изненадило доктора Рутија је што је већина тестираних сојева могла да разради бар једну од тестираних пластика.

Бројни микроорганизми који могу да разграђују пластику пронађени су још раније, али обично могу то да раде на температурама изнад 30 степени. То значи да је њихово коришћење у индустријске сврхе скупо, јер захтева грејање, а такође није карбон-неутрално.

image