Магазин

Зашто кафа и алкохол у авиону нису добра идеја

Стујарт компаније "Ер Њу Зиленд (Air New Zealand)" објашњава зашто је боље избегавати одређена пића током следећег путовања авионом.
Зашто кафа и алкохол у авиону нису добра идеја© Pexels/Kelly

Многи људи воле попити врућу кафу пре или током лета, како би се "разбудили" или само приуштили себи кратко уживање услед напорног путовања. За оне који нису љубитељи кафе, неке од опција такође могу бити чај или алкохолно пиће као мала награда током стресних и дугих путовања.

Ипак, постоје и одређене мане када су у питању наведена пића. Аустралијски стјуарт по имену Бен Вотмен је за "АУ Њуз" открио зашто је можда боље прескочити кафу и алкохол у авиону:

"Током дугог лета, кључно је осећати се пријатно и сигурно, а посебно је важно обезбедити добар сан током лета који траје више од десет сати." Другим речима, кофеин у кафи и чају могу "пореметити" систем, тако да постаје теже заспати и опустити се када је телу највише потребно (то јест, док морамо да седимо у затвореном простору неколико сати). Поједини стручњаци чак упозоравају да се ефекат кофеина појачава на великим висинама, а пошто може трајати и до шест сати, нелагодан осећај анксиозности може упропастити целокупно искуство летења.

Следећи проблем који може настати је дехидратација. Бен објашњава да се грло, нос, кожа и очи осуше у авиону, због рециркулације ваздуха, као и да људи који лете преко десет сати могу изгубити литар и по или чак две литре воде. Због тога алкохол можда није најбољи избор.

Недовољно одмора за ум и тело и дехидратација су два главна разлога за осећај мучнине и главобоље током летења, што може бити додатни стрес током путовања. Због тога је препоручљиво избегавати кофеин, алкохол или веома слане грицкалице.

У случају да је тешко одолети својим омиљеним пићима, најбоље је редовно пити воду у авиону и конзумирати воће или поврће које има велике количине воде.

image