Магазин

"Шума" направљена од јапанских аутомата за пиће који чисте ваздух

Да ли куповина освежавајућег напитка из аутомата може помоћи у заштити животне средине? "Асахи", познати јапански произвођач алкохолних пића, планира да од следеће године уведе аутомате који ће бити постављениу густо насељеним деловима Јапана, као што су Токио и Осака, који ће упијати угљен-диоксид и помоћи у прочишћавању ваздуха.
"Шума" направљена од јапанских аутомата за пиће који чисте ваздух© Youtube Screenshot/アサヒ飲料公式YouTubeチャンネル

Корисници друштвених мрежа аутомате шаљиво називају "металним дрвећем". Представљају прави пример комбинације екологије, технологије и потенцијалне "зелене" будућности и еко-функције апарата за пиће. Осим што ће становници моћи да се освеже напитком, аутомати ће чистити загађен ваздух у непосредној околини.

Усисавањем ваздуха се регулише температура пића унутар аутомата и на тај начин се могу хладити или грејати, а ново "метално дрвеће" ће искључиво усисавати угљен-диоксид, што значи да ће имати исту функцију као и право дрво које прочишћава ваздух.

Осим чистијег ваздуха, апарати ће имати још једну еколошку сврху: усисани угљен-диоксид ће бити искоришћен за производњу индустријских материјала као што су ђубриво и бетон. Затим, материјали ће се користити за изградњу подводних шума келпа. Представници компаније "Асахи" су за јавност изјавили да ће овај пројекат бити први тип аутомата који ће помоћи у "реализацији декарбонизованог друштва".

За почетак, планирано је постављање тридесет аутомата у областима које имају висок проценат угљен-диоксида, као што су различити ентеријери и на улицама Канто и Кансаи регија, највише у центрима и околини Токија и Осаке. Упоређивање резултата, брзине и ефикасности машина ће бити део процеса усавршавања пројекта.

Предвиђају да ће један апарат за годину дана упити исту количину угљен-диоксида као и око двадесет четинара за исти временски период. Иницјатива бренда показује како еколошка одрживост и свест могу бити примењене у индустријском дизајну, од самог прављења машина до њихове практичне примене.

Јапан је познат по многим технолошким и дизајнерским иновативним решењима. Само неки од њих су претварање старих аутобуса у покретне сауне или прављење заштитних шлемова од морских шкољки.

Сличан концепт се може видети и у Македонској улици у Београду, где је постављено "течно дрво", које трансформише угљен-диоксид у чист ваздух. Пречишћивач ваздуха под називом "Ликвид 3 (LIQUID3)" је пре неколико месеци био вирална тема на друштвеним мрежама. У себи садржи микроалге, које кроз процес фотосинтезе претварају угљен-диоксид у свежи кисеоник.

Испрва су реакције биле подељене: неки су били одушевљени идејом, али неки су сумњали у изум и одбијали идеју да такав модел "замени" право дрвеће. Ипак, један апарат је ефикасан у чишћењу ваздуха исто колико и два дрвета старости од десет година, тако да може бити вома добро решење за густо насељена и урбана подручја, у којиме сађење дрвећа није могуће. 

image