Магазин

Шлемови направљени од морских шкољки

Морски чешљеви, припадници породице шкољки, користе се као материјал за креирање заштитних шлемова.
Шлемови направљени од морских шкољки© Приватна архива

Село Саруфутсу у Јапану је познато као околина са највећом количином морских чешљева у земљи. Нажалост, када се одстрани јестиво месо, накупи се отпад од двеста хиљада тона празних шкољки сваке године.

Постоји ризик да оволика количина љуске може контаминирати земљиште. Како би се умањило загађење и побољшало еколошко стање у свету, село се удружило са дизајерском фирмом ''Квантум'' и фабриком пластичних производа ''Коуши'' да искористе овај отпад. 

Креирали су ''Шелмет (спој енглеских речи shell и helmet)'', заштитни шлем направљен апсајклингом шкољки.

Иако оне делују крхко и танко, заправо ово је веома чврст материјал, с обзиром да у себи има калцијум-карбонат, који се такође налази у бисерима, љускама од јајета и у неким минералима и камењу.

Како изгледа процес прављења шлема

Шкољке се смрве у прах, додаје се рециклирана пластика, који се затим обликује у чврст и издржљив шлем. Доступне су у белој, црној, розе, плавој и беж боји. 

''Применом биомимикрије (имитирање природе у дизајну), Шелмет изгледа као основна структура морских чешљева. Осим лепог изгледа, овакав облик је изузетно функционалан. Резултати показују да је овај шлем до 33 одсто јачи од просечног'', кажу представници "Квантум'' студиа.

image
VV inauguration
banner