Магазин

Објављене слике Титаника какве до сада нисте видели

Објављени су први дигитални снимци читаве олупине Титаника која се налази на дубини од 3.800 метара на дну Атлантика, а који су настали дубинским мапирањем мора. Ове слике би коначно могле да дају одговор на питање шта се тачно догодило са бродом који је потонуо 1912.године на путу од Саутептона ка Њујорку.
Објављене слике Титаника какве до сада нисте видели© youtube/printscreen Atlantic Productions/Magellan

Нове слике представљају јединствен 3Д приказ читавог брода, чиме је омогућено да се олупина види као да око ње нема воде, пише Би-Би-Си.
Снимке је у лето 2022. године направила компанија за дубинско мапирање мора Магелан Лтд, у сарадњи са компанијом Атлантик Продакшнсом, који је направио документарац о овом пројекту.
Подморнице, којима је даљински управљао тим на специјалном броду, биле су више од 200 сати на дну океана прегледавајући дужину и ширину олупине.
Направиле су више од 700.000 фотографија из сваког угла, стварајући тачну 3Д реконструкцију.


Паркс Стивенсон, који годинама изучава Титаник, рекао је да је био одушевљен када је први пут видео снимке за које каже да омогућавају да се види олупина као никада до сада.

"Снимци показују право стање олупине", навео је он и додао да би проучавање снимака могло да пружи нови увид у оно што се догодило Титанику те кобне ноћи 1912. године. "Заиста не разумемо какав је то био судар са сантом леда. Не знамо чак ни да ли га је ударила уз десну страну, као што је приказано у свим филмовима", рекао је он.

Додао је да је ово "један од првих великих корака" ка истраживању које ће бити базирано на доказима, а не на спекулацијама о томе шта се догодило Титанику.

"И даље постоје питања, основна питања о броду на која су потребни одговори", рекао је Паркс Стивенсон који истражује потонуће Титаника.
Титаник је потонуо 15. априла 1912. године приликом чега је страдало више од 1.500 људи.

image