Магазин

Кромпирово млеко: Напитак по шведској рецептури за здрав живот

Вегански, безглутенски, нискокалорични - три речи које савршено описују нови, све популарнији напитак од кромпира који је постао прави хит међу љубитељима здраве хране. Због чега је ово освежавајуће пиће добило награду за "Најбоље пиће на биљној бази"?
Кромпирово млеко: Напитак по шведској рецептури за здрав живот© Canva / Yulija Furman

Популаризација биљних млека у последњих неколико година доживела је прави "бум", а након сојиног, бадемовог и овсеног млека, ту је и кромпирово млеко коме су кумовали Швеђани и које је све популарније међу љубитељима здраве хране.

Рецепт за кромпирово млеко настао када је професорка Ева Торнберг са Универзитета Лунг произвела необично укусну и кремасту "емулзију од кромпира", а према својим карактеристикама ово млеко идеална је алтернатива крављем, овчијем и козјем млеку, као и биљним верзијама "млечних" напитака.

Ово млеко освојило је и престижну награду за иновације у свету исхране за "Најбоље пиће на биљној бази".

Кромпирово млеко добро за здравље, али и екологију

Млеко од кромпира показало се као веома добро у превенцији проблема са варењем, надимањем и опстипацијом, а одличан је извор и витамина Б12 и минерала попут гвожђа и фолата, али и угљених хидрата и влакана.

Такође, кромпирово млеко далеко је одрживије од било ког другог биљног млека које је тренутно доступно на тржишту, а његова производња у поређењу са производњом сојиног, бадемовог или овсеног млека много мање штети животној средини. Примера ради, за производњу кромпировог млека користи се 56 пута мање воде него за производњу бадемовог млека, док је површина за узгој овса два пута већа у поређењу са површином за узгој исте количине кромпира.

Веровали или не, кромпирово млеко можете направити и сами код куће

За припрему млека од кромпира може се користити бели или црвени кромпир, а од састојака ће бити неопходни још само вода (на један велики кромпир потребно је 3 чаше воде), прстохват соли и неки од заслађивача (мед, јаворов сируп, стевија или смеђи шећер), чија је улога уравнотежење укуса. По жељи, могу се додати и ванила, млевени бадеми или ораси.

Рецептура је и више него једноставна:

Кромпир је потребно ољуштити и прокувати у води уз прстохват соли, а затим га изблендати уз додатак топле воде тако да се добије једнородна маса. Затим, по жељи додајте ванилу, бадеме и заслађивач и поново изблендајте 5 минута како би се сви састојци сјединили. Након тога процедите добијено млеко и уживајте у здравом и освежавајућем напитку!

image