Магазин

Шта је здравије: биљно или кравље млеко

Тржиште биљног млека је достигло 35 милијарди долара у 2021. години. Многи се опредељују за биљне алтернативе и потпуно одбацују кравље млеко из исхране. Разлози зависе од особе, али да ли је ово млеко заиста здравије?
Шта је здравије: биљно или кравље млеко© Pexels/Adonyi Gábor

Веганска исхрана постаје све популарнија и биљна млека су већ дуже време на нашем тржишту. Наравно, није свако ко конзумира ова млека веган. Многи га пију у замену за кравље, како због здравствених разлога, тако због укуса. Обе врсте млека имају своје предности и мане, али како да се определимо за једно? 

Предности крављег млека

Млеко је најважнији производ за раст деце због калцијума, протеина и витамина које садрже у себи за здравље мишића и костију. Млеко може бити главни извор ових нутријената, али важно је имати добру исхрану и поред тога.

Мане крављег млека

Осим више врста биљног млека, постоји неколико типова и крављег. Без лактозе, пуномасно, органско, са додацима укуса... али, оно што имају заједничко је животињско порекло. Управо због овога, постоје недоумице око конзумирања овог типа млека.

Многи су алергични на млеко или лактозу. Студије су показале да преко 60 одсто популације има блажу или јачу нетолеранцију на лактозу. Иако су истраживања недовољна, постоји и страх од хормона у крављем млеку, који могу утицати на раст деце. Поред тога, стручњаци сматрају да мушкарци који конзумирају много млечних производа имају већи ризик од рака простате. Такође, производња крављег млека је мање етични и еколошки одговоран процес.

Биљне алтернативе

Сојино млеко - добија се потапањем зрна соје у воду. Има исту количину протеина као и кравље и богато је другим витаминима и минералима. Неки сматрају да сојино млеко може да повећа ризик од рака дојке, али не постоји довољно истраживања да се потврди.

Орашасти плодови - млеко од бадема, индијског ораха, лешника, ораха...постоји много верзија оваквих напитака. Тешко је издвојити праве бенефите и мане, јер сваки тип ових млека зависи од саме производње. Постоје они који имају велики број адитива како би имали јачи и слађи укус, што повећава ниво шећера. Приликом бирања ових млека, најбоље је добро проверити нутритивне вредности.

Овсено млеко - Прави се потапањем овсених пахуљица у воду. Има велики проценат влакана, угљених хидрата и има неке од минерала и витамина који се налазе у самим пахуљицама.

Кокосово млеко - Исецкани кокос се оставља у води, па затим се додаје још воде како ви се разредило. Има мало калорија, нема протеина, али већу количину засићених масти.

Пиринчано млеко - садржи велики проценат угљених хидрата, али нема протеина.

Млеко од грашка - зрна се држе у води. Млеко је кремасто и има исту количину протеина као кравље, али већина опција имају велики број адитива.

Предности биљног млека

Прва и највећа предност је еколошка. Потребно је мање хемикалија, ресурса, воде и енергије за производњу. Добра је алтернатива за оне који не желе да пију кравље млеко, али и даље желе додатак исхрани, или чају и кафи.

Мане биљног млека

Постоји ризик од мањка нутритивних вредности у односу на кравље млеко, тако да треба бити опрезан приликом одабира. Многа биљна млека имају велику количину адитива која их чине мање здравим. Такође, треба знати да су биљна млека и даље скупља алтернатива, тако да свакодневно конзумирање постаје већи трошак.

Шта је исправан избор

Као и у већини случајева исхране, избор зависи од особе до особе. Неки су навикли на кравље млеко и ако не прави проблеме у организму, нема потребе да се поптпуно избаци из исхране. Они којима физички смета кравље млеко (или етички) могу да испробавају бројне биљне варјанте, али ће морати допунити одређене нутритивне вредности које могу недостајати. Такође, сасвим је у реду мешати оба, али чак није неопходно пити ни једно. Састојци попут калцијума, протеина и многих витамина се могу добити правилном исхраном која је најважнија, а било која врста млека може бити само додатак томе.

image
VV inauguration
banner