Магазин

Уметност са жице: Руска уметница креира јединствена уметничка дела од веша на жици

Лепота је у очима посматрача, а ову теорију доказала је и млада руска уметница која је свакодневним предметима дала нови живот. Кроз објектив фотоапарата Хелга је дочарала како изгледају крава, поларни медвед и друге домаће и дивље животиње, а њена уметност покорила је друштвене мреже, али и велике светске корпорације.
Уметност са жице: Руска уметница креира јединствена уметничка дела од веша на жици© Youtube / Art Warehouse

На друштвеној мрежи Инстаграм недавно су постале виралне фотографије талентоване уметнице која лепоту види у малим, готово свакодневним стварима попут веша на жици за сушење, а пажњу су посебно привукле фотографије домаћих и дивљих животиња. Своју колекцију несвакидашњих фотографија млада Хелга непрекидно допуњује на путовањима или у сопственом дворишту, креирајући праву "уметност са жице".

"Моја уметност је у проналажењу магије у земаљским стварима, виђењу лепоте у несавршеностима и повезивању са реалношћу на потпуно нови начин. Волим да примећујем разигране сличности, било да је у питању веш на жици у облику коња или парчићи хлеба који подсећају на главу куце", наводи Хелга Шнецел, мултидисциплинарна уметница руског порекла из Лондона, која је за своје радове награђена и престижном наградом за "Уметника године".

Хелга својим "љубимцима" неретко додељује и имена: крава је добила симболично име Смути (по смутијима који се најчешће припремају са млеком), црна мачка име Инки (у преводу са енглеског језика Мастиљава), док се зебра зове Зелда. За поједине радове Хелга чак припрема и посебну "рецептуру", па тако, да бисте у свом дворишту на жици за сушење веша имали диносауруса попут њеног, биће вам потребни један шортс, пар хулакопки и много кратких чарапица.

Хелгина уметност није се допала само корисницима друштвених мрежа, већ и бројним светским корпорацијама које су јединствени таленат препознале и пожелеле да примене и у својим пословним стратегијама, а међу заљубљеницима у "уметност са жице" нашли су се и гиганти попут Амазона, БиБиСи-ја и О2.

Уметничка дела нису остала само на просторима интернета и друштвених мрежа, већ су и "пропутовала свет" - од Лондона, преко Њујорка, па све до Сеула посетиоци изложби имали су несвакидашњу прилику да предмете из свакодневног живота погледају очима уметнице која им је удахнула нови живот - живот какав нисмо ни слутили да могу имати неколико пари чарапа или стари џемпер који нам стоји у орману на последњој полици.

image