Магазин

Од "Калашњикова" до Коперфилда - необични музеји Русије на једном месту

Раније се у музеје ишло ради упознавања са богатом историјом и обичајима које нека култура има, док данас поред музеја који имају културолошку вредност постоје и они необични, посвећени одређеним бићима или предметима, професијама или концептуалној уметности коју разумеју тек понеки. Који се то "чудни" музеји налазе у Русији и чему су посвећени?
Од "Калашњикова" до Коперфилда - необични музеји Русије на једном месту© Canva / 7854

Савремена уметност с времена на време уме да нас изненади и прикаже неке уобичајене ствари на један потпуно другачији начин, а уметничка дела оваквог типа без обзира на њихову "обичност" уз занимљиву причу постају предмет интересовања великог броја људи. Попут других земаља широм света, и у Русији се налазе неки несвакидашњи музеји који својим посетиоцима пружају занимљиво искуство и приче које до тада нису чули.

Музеј стрељаштва Калашњикова у коме може да се пуца

Стална поставка музеја говори о занимљивој и богатој историји оружја у Русији: од лука и стреле, преко самострела до аутоматске пушке, посетиоци имају могућност да на оружје погледају кроз мало другачију призму – у контексту светске техничке културе где истакнути креатори убојитих предмета стоје раме уз раме са највећим научницима света.

Посебну пажњу посетилаца привлачи изложба посвећена Михаилу Клашњикову, руском креатору најпознатије аутоматске пушке на свету – АК-47. Занимљиво је и да је део поставке музеја интерактивне природе, па тако посетиоци старији од 18 година имају прилике да се окушају у пуцању из легендарног оружја у специјално предвиђеном за то простору.

Занимљива палеонтологија – Музеј мамута у Јакутску

Један од ретких музеја чије су просторије посвећене искључиво праисторијским припадницима животињског царства, овај музеј уједно је и научни центар који и дан данас ради. Велики део експоната овог музеја "уловили" су сами научници током својих истраживачких експедиција, премда се 75 процената свих до сада откривених остатака ових прастарих дивова налази баш у Јакутији.

У специјално дизајнираним витринама изложени су јединствени, потпуно аутентични остаци праисторијских бића од историјске важности, па тако посетиоци изблиза могу видети како су изгледале мамутове лобања, кљове, скелет и други фосилизовани остаци.

"Најчистији" музеј на свету – Музеј сапуна

Замислите само ту мешавину најлепших и најчистијих мириса при самом уласку у овај музеј! Ретки примерци сапуна, средстава за одржавање оралне хигијене, прашкова и несвакидашњих ручно рађених справа за прање веша – све ово посетиоцима је представљено на један занимљив начин – спој историјских података који говоре о важности ових предмета кроз историју и занимљивих дијалога личности из прошлости.

Током организованих обилазака посетиоци могу да науче о самом процесу припреме сапуна, а они који не желе да кући иду празних руку имају могућност да својим рукама направе сапун и науче занимљиве технике уметничког резбарења нежног материјала од кога се он прави.

Јединствени музеј великих путева на Алтају

Једна од најпознатијих руских друмских траса, аутомобилски пут кроз Алтај , због своје важности добила је не само звучну титулу којом се дичи, већ и музеј посвећен само њој. Експозиција овог несвакидашњег музеја говори о историји Чујског тракта, његовој кључној улози у трговини кроз дугу руску историју и судбини људи који су свој живот посветили и оставили на темељима ове магистрале.

Поред тога, постоје и тематске сале које су посвећене климатским условима алтајског краја, али и о геолошким драгуљима које он скрива.

Музеј "Универзум воде" – куда пролази вода на путу од извора до славине

Недалеко од центра Санкт Петербурга, у просторијама водоторња, налази се један од омиљених музеја тог града који својом тематиком подстиче на размишљање: колики пут превали вода да би са свог извора негде на врху планине дошла до чесме. Посетиоци имају јединствену прилику да прођу "подземним путевима" и стекну утисак како то заиста изгледа наћи се унутар градске канализације, и успут погледају занимљиве документарце о историји рада ове важне комуналне службе која водом снабдева читаву северну престоницу. Поред тога, на великој карти Санкт Петербурга приказана је и тренутна еколошка ситуација у граду, а водичи са задовољством воле и да упознају посетиоце са начином града градског водовода.

Музеј савременог утврђења – Бункер 703 у Москви

Подземље главног града Русије једно од најмистичнијих и најзанимљивијих делова престонице, а бројне спекулације о Метро-2 железници или Граду испод града додатно поткрепљују и музеји попут овог. У Бункеру 703, на дубини од 43 метра под земљом раније се налазила специјална архива Министарства спољних послова Руске Федерације, а љубитељи прича о совјетском КГБ-у и тајном животу руских обавештајаца од 2018. године имају прилику да своје дечачке фантазије доживе на један другачији начин. Аутентичност бункера очувана је и након његовог отварања, а посетиоци имају прилике да виде системе за заштиту од нуклеарних напада, комплете за преживљавање, колекцију гас-маски и уређаја за комуникацију, али у „заронити“ у стаљинска времена и укључити сирену за обавештење о нуклеарном нападу.

Музеј магије у Санкт Петербургу у коме можете летети на метли

Поред Ермитажа и других музеја од историјског значаја за руски народ и светску културу, Санкт Петербург је и ризница необичних музеја, од којих је можда најмистичнији овај посвећен магији. Сви посетиоци музеја могу да се "телепортују" у мистични свет илузија, направе сопствену фото-сесију у којој левитирају, опробају на себи гиљотину или полете на метли. И не само то: посетиоци имају јединствену прилику да се упознају са реквизитима које су користили највећи мађионичари свих времена попут Худинија и Коперфилда.

image