Магазин

"Машти на вољу" - водимо вас у "МОНА" музеј невидљиве уметности

"Уметност је један од најбриљантнијих начина да изразимо оно што је неизречиво", рекао је Стендал, али шта да радимо када се нађемо пред уметношћу коју не можемо чак ни да видимо?
"Машти на вољу" - водимо вас у "МОНА" музеј невидљиве уметности© Canva / dlewis33

Концептуална уметност која се последњих десетак, петнаест година развија "изродила" је многе необичне, до сада невиђене правце, а оно што нам је данас запало за око – ма колико то чудно звучало у контексту невидљиве уметности, јесу дела концептуалног двојца "Прексис" и Џејмса Франка, бившег водитеља Оскара, која су изложена у њујоршком музеју.

Музеј невидљиве уметности својим посетиоцима нуди велики број уметничких дела која, по реакцијама публике, изазивају велико одушевљење - у питању су невидљива ремек-дела чију суштину можете доживети тек након што прочитате и опис који су пажљиво састављали уметници.

"Свеж ваздух" за 10.000 долара

Колико бисте платили да у свом дневном боравку имате свеж ваздух, али не било какав, већ са посебним описом и сертификатом о томе да је оригиналног порекла? Или вам је онај који сада имате довољно добар и не бисте га мењали? Е па, Ејми Дејвидсон њен није био довољан, па је одлучила да након посете музеју кући не оде празних руку, већ са "Свежим ваздухом". Осим што се доста дуго налазила у сталној поставци Музеја невидљиве уметности, ова слика (или би било правилније да кажемо рам са плочицом појашњења) нашла је свог поносног власника, за шта је Ејми издвојила чак 10.000 долара.

"Инспирисала ме је идеологија пројекта, а нарочито мото Музеја невидљиве уметности: размењујемо маште и идеје. То је наша валута у условнима нове економије", навела је Ејми у свом интервјуу за "Хафингтон пост".

Картице са описом вас подсећају шта сте купили

"Не купујете уметничко дело које се види! Нећете добити ни слику, филм а ни фотографију. Добићете нешто пуно фасцинантније - могућност учествовања у чину уметничког стварања. Добићете картицу с описом уметничког дела, као и потврду о аутентичности. Картицу можете окачити на зид у свом дому или канцеларији. Све даље је на вама,"упозоравају Франко и "Праксис, да се потенцијални купци не би изненадили кад за свој прави новац (цене у МОНА музеју крећу се од хиљаду до десет хиљада долара), не добију никакво опипљиво дело него поруку с описом онога што су купили.

Интересантно је и да су оваква ремек-дела занимљива не само љубитељима јединствене, концептуалне уметности, већ и многим пасионираним колекционарима, а своте новца који су они спремни да издвоје како би у свом дому имали "Свеж ваздух", како се назива једно од многобројних уметничких дела из поставке музеја, премашују десетине хиљада америчких долара.

"Свеж ваздух" није једино дело које свог посматрача наводи да преиспита свој поглед на уметност, живот и свет око себе, ту су и "1000 Сунца", "Прашњава Мапа", "Крзнене лоптице" и многе друге слике и скулптуре чије величине, ако је веровати плочицама са описима, варирају од "величине људске главе" до 160 квадратних метара.

image
VV inauguration
banner