Магазин

Чудна особина људског мозга: Више воли звукове који долазе са леве стране

Следећи пут када будете шапутали некоме нешто слатко на уво, урадите то са леве стране како бисте били сигурни да је особа на добар начин "чула" ваше речи. Научници су дошли до закључка да су пријатни гласови који су долазили ка левом увету, изазивали боље реакције испитаника, него они који су долазили са других страна.
Чудна особина људског мозга: Више воли звукове који долазе са леве стране© freepik/lookstudio

Неуронаучници са Швајцарског федералног института за технологију у Лозани (ЕПФЛ), Универзитетске болнице у Лозани и Универзитета у Лозани, у Швајцарској, открили су чудну преференцију према звуковима који долазе са леве стране, пише научни магазин "Сајенс алерт". 

Они су до ових резулатата дошли након што су скенирали мозак 13 одраслих особа. Позитивни људски гласови, попут смеха, покрећу јачу неуронску активност у слушном систему мозга када се чују са леве стране, показали су снимци. Овај доказ сугерише да је људски слушни кортекс посебно подешен на смер одакле могу доћи звукови који ће нас усрећити.

Претходне студије су дошле до сазнања да преко левог ува може лакше да се идентификује емоционални тон у нечијем гласу. Информације из левог ува се шаљу у десну хемисферу слушног кортекса. Претпоставка је, до сада, била да је десна страна мозга можда боља у обради емоција него лева. Међутим, најновије студије указују да то ипак није прави разлог.

Када су учесници студије слушали срећне људске гласове из три различита правца - лево, средина и десно, активирале су се обе стране њиховог слушног кортекса. Снимци који су се чули само на левој страни, међутим, изазвали су много јачи неуролошки одговор.

"Ово се не дешава када позитивни гласови долазе са предње или са десне стране. Такође се показало да неутрални или негативни гласови, на пример бесмислено изговарање самогласника или уплашени крици, као и звуци који нису људски глас, немају везе са левом страном", каже неуронаучник Сандра да Коста са ЕПФЛ-а. Због тога научници сматрају да смер буке може да утиче на квалитет звука.

Претходне студије су показале да се једва чујни звуци често доживљавају као злокобнији и стварају веће узбуђење од оних који се полако гасе. Такође је доказано да се особа лакше узбуди када звук долази са леђа.

Повећана осетљивост на звукове који долазе из одређених праваца има широк еволуциони смисао. Опстанак човека у прошлим миленијумима без сумње је зависио од тога да ли је био превише сумњичав према звуцима који му се "прикрадају" са леђа. Али пристрасност слушању пријатних звукова са леве стране није лако објаснити.

Познато је да се неке мождане функције налазе више на левој страни мозга него на десној, и обрнуто, али у овом конкретном случају, изгледа да то не објашњава резултате. Док је десна хемисфера слушног кортекса показала јачи одговор на срећне људске гласове у једном региону званом Л3, обе стране мозга су активиране звуцима у експериментима.  

"Тренутно није познато када се преференција примарног слушног кортекса за позитивне људске гласове са леве стране појављује током људског развоја, и да ли је то јединствена људска карактеристика. Када ово схватимо, можемо процењивати да ли је то повезано са у односу на то која нам је рука доминантна или асиметричним распоредом унутрашњих органа", каже неуронаучница Стефани Кларк.

Експерименти су се фокусирали на промене активности у слушном кортексу, али нису још показали зашто уопште постоји већа склоност ка звуковима који долазе са леве стране и то ће се испитивати у будућим истраживањима.

image