Магазин

Једноставне и забавне методе учења страних језика

Књига, папир и оловка ће увек бити први избор када је у питању учење новог језика, али врло често могу довести до досаде, па самим тиме и одустајања. Учење новог језика може бити врло забавно, јер постоје многе нове и савремене методе, које се могу одмах применити и сигурно бити од помоћи. Коришћење новог језика је драгоцено за сопствени развој, али и упознавање остатка света, тако учење може постати велико уживање.
Једноставне и забавне методе учења страних језика

Углавном су врло класичне методе учења само прерушене у савете за "забавно вежбање језика". Наравно, читање књига и полагање тестова је важно, али не би требало искључиво пратити "школски" начин рада. Можда звучи невероватно, али многи људи који течно говоре стране језике ће потврдити да је некада најбоље одвојити се од папира и оловке и унети мало игре.

Страни језици пружају много различитих опција за вежбање, поготово у савременом свету. Уз помоћ интернета, може се пронаћи на хиљаде различитих извора и садржаја на језику који нас интересује, који се одмах могу погледати и применити.

Поред тога, могуће је повезати се са људима који говоре језик који учимо, тако да учење постаје само још један облик социјализације и склапања нових пријатељстава, а развијање сопствених хобија и интереса може бити још једна врста вежбе. Детаљније методе могу бити следеће:

  • Апликације за дописивање

Сигурно је да су Фејсбук, Ватсап, Инстаграм и сличне апликације популарне у целом свету и увек се могу пронаћи саговорници из других земаља, који нам могу помоћи у вежбању разговора. Ипак, некада је много боље инсталирати апликације које се најчешће користе у деловима света у којима се говори језик који покушавамо усавршити.

На пример, поједине азијске друштвене мреже су популарне само у једној одређеној земљи (Кина, Јапан, Кореја), тако да проналажење апликације на којој се искључиво пише на једном од ових језика може бити много лакше. У неким случајевима се чак могу развити и значајна интернационална пријатељства.

  • Подешавање интерфејса телефона на жељен језик

Испрва може деловати захтево, јер је свако навикао да им је телефон на језику који најбоље разуме (зато што се често користи и мора бити практичан уређај). Ипак, подешавање језика телефона на онај који желимо да увежбавамо може бити сјајна вежба, која ће подстаћи брзо и ефикасно учење.

С обзиром да нам је телефон скоро увек потребан, бићемо "приморани" да препознамо све команде на новом језику. Осим што ће бити корисно за учење, биће и добра прилика за вежбање сналажљивости, поготово када нам је хитно потребан мобилни и морамо да се снађемо на језику који нам није матерњи.  

  • Гледање серија и филмова на другачији начин

Гледање серија и филмова на језику који желимо да учимо није нов савет, али често се примењује само као још једна "школска метода". Истина је да је слушање језика кроз забавни садржај сјајна вежба, која помаже у развијању слуха, али постоји и другачија перспектива, која може променити цело искуство.

Серија/филм не би требало да представља само још једну врсту савременог дигиталног речника, већ пажљивим посматрањем гестикулација, акцената и начина преношења емоција у одређеним реченицама може потпуно изменити схватање језика. Иако је у питању глума, говор ће у многим сценама бити много природнији, него онај који се може чути у класичним вежбама слушања. Добра вежба чак може бити имитирање глумаца и њиховог изговора након интересантне сцене са екрана.

  • Развијање сопствених хобија

Проналажење видео клипова који могу помоћи у унапаређивању наших хобија и вештина, али искључиво на језику који учимо, може донети више бенефита одједном. Пошто уживамо у садржају који смо сами одабрали и тема нас заиста интересује, "упијање" језика постаје много лакше.

На пример, снимци у којима се објашњава како се користи одређена шминка, описују делови аутомобила, одређеног туристичког града или се прати рецепт за кување, често имају "спорији" темпо, како би се информације пренеле на правилан и разумљив начин. Због тога су идеалан начин за учење нових језичких термина, али и "преслишавање" сопствених интереса.

  • Писање дневника

Можда испрва делује банално, поготово за оне којима писање дневника никада није била навика, али успостављање овакве рутине може бити права прилика за увежбавање новог језика. Препоручљиво је користити речник као додатну помоћ, поготово када дефинисање сопствених утисака и осећања делује изазовно.

Осим што се постепено увежбава писање, побољшава се и способност самоизражавања на страном језику, која ће увек бити врло важна за комуницирање са другима у будућности. Ако писање о приватним темама и емоцијама није примамљиво, онда друга опција може бити бележење свог напретка у учењу језика: писање лекције/речи које су биле комликоване, понављање и преписисвање реченица из серије/филма више пута, издвајање најзанимљивијих речи...

image