Магазин

Вежбање когнитивних способности кроз нове навике

Мале промене у животном стилу могу довести до великих разултата за лични развој. Навике које ''вежбају мозак'' не морају бити компликоване, а временом могу позитивно утицати на когнитивне способине.
Вежбање когнитивних способности кроз нове навике

Учење није само читање књиге пред испит, већ доживотни процес који је заступљен не само у академским, већ и у пословним и приватним односима. Унапређивање когнитивних способности је значајно за побољшање квалитета живота и отварање прилика

Истраживање различитих тема

Издвајање времена за учење не мора да захтева пуно енергије. Читање занимљивог чланка једном дневно, гледање едукативног "Јутјуб" видеа или претраживање нових информација у књигама су неке од метода "лежерног учења". Важно је да извори буду не само проверени, већ и разноврсни.

Појединци који редовно слушају перспективе људи различитих година или који долазе из разних делова света временом развијају емпатију и способност разумевања других. Помно слушање саговорика у свакодневном животу постаје лакше, заједно са развијањем критичког начина размишљања. Добро је имати ауторе и изворе од поверења, али повремено тражење нових тачки гледишта је драгоцено за развој интелигенције, радозналости и отвореног ума. Поред тога, добро је обратити пажњу на семинаре, изложбе и сличне едукативне догађаје у околини.

Учење новог језика

Вежбање страног језика је интерактивна врста учења која је корисна не само когнитивне, већ и комуникативне способности. Разговарање са другима и практиковање нове вештине је ефикасна "ментална гимнастика", која се може исплатити на дуже стазе. За оне који радије уче у самоћи, поред приватних часова, писати дневнике на страном језику, гледати серије и филмове без превода и сличне активности могу постати свакодневне навике које негују новостечено знање.

Излазак из зоне комфора

Искуства која умеју да делују као велики и страшан изазов заправо могу помоћи у менталном развоју. Могу унапредити сналажљивост, оштроумност, инвентивност...Коначно постизање циља након сумње у себе повећава самопоуздање и може бити мотивација за даљи лични развој.

Било да је у питању фитнес, академски или пословни циљ, акумулирање храбрости захтева прагматично размишљање и добру процену ситуације и сопствених способности. Пример може бити одлазак на ново место. Самостално истраживање, тражење информација и доношење одлука су делови узбудљиве авантуре, али и менталне вежбе.

Бирање друштвеног круга

Проводити време са људима који су едуковани, отвореног ума и имају богато животно искуство из којег се нешто може научити је непроцењив метод развијања интелекта. Наравно, пријатеље не би требало бирати само по наведеним ставкама, али у тренуцима када се осећамо "заглављено", добро је поразмислити о друштву у коме се налазимо. 

Понекада исте теме за разговор или пријатељи који подржавају лоше навике могу активно штетити когнитивном развоју појединца. Иако одређен однос може бити сентименталан, понекада је важно анализирати га и заиста се запитати да ли је квалитетан. 

Упознавање нових људи, поготово ако долазе из различитих земаља и имају поптуно другачију културу и искуства, може изузетно обогатити ум. Богато знање се не добија само из књига, већ и слушањем других око себе.

image