Магазин

Подмукли кривци: Хипертензију може изазвати храна коју свакодневно једемо

Од повишеног крвног притиска, пати 47 посто одраслог становништва у Србији. Од тога само 58 посто је свесно да има хипертензију. Овако велики број оболелих од хипертензије долази након дугогодишњих стресова којима смо изложени, али и специфичне масне и слане хране, пушења и физичке неактивности. Управо због тога кардиолози упозоравају на храну коју би требало избегавати како не би дошло до скока притиска. На листи забрањених намирница налазе се оне које једемо свакодневно.
Подмукли кривци: Хипертензију може изазвати храна коју свакодневно једемо© freepik/Racool_studio

Свака друга особа у Србији болује од високог крвног притиска, а дијагнозу и прописану терапију добије само 33,9 посто, подаци су Удружења за хипертензију Србије. Требало би имати у виду да висок крвни притисак, или хипертензија, повећава ризик од срчаног удара, можданог удара, болести бубрега и оштећења ока, а колоквијално га називају "тихи убица", јер некада пролази без изражених симптома.

Фактори ризика су бројни, али на већину можемо да утичемо, посебно када је реч о исхрани. Кардиолог Џералд Кар-Вајт је упозорио на храну коју треба да избегавају сви који имају проблема са високим крвним притиском.

Он каже да је то првенствено храна која има висок садржај соли која је изузетно опасна за све који пате од хипертензије. "Пре свега сендвич од белог хлеба са шунком и сиром, јер све компоненте овог оброка имају висок садржај соли", рекао је доктор Кар-Вајт.

Ево која храна такође има висок садржај соли, а неретко се налази на јеловнику у Србији:

Месне прерађевине

Месне прерађевине су често пуне натријума, јер произвођани не користе со само као зачин, већ сољу и чувају месо. Према бази података америчког Министарства пољопривреде, само једна виршла садржи 567 милиграма натријума.

Замрзнута пица

Комбинација састојака у смрзнутим пицама даје изузетно висок садржај шећера, засићених масти и натријума. Само две кришке качкаваља могу да садрже више од 500 милиграма натријума, а у тесту има и соли и шећера, као и у сухомеснатим производима и сосу од парадајза.

Кисели краставчићи

Највећи проблем код ове вртсе хране јер што је ово поврће преливено течносшћу за конзервирање и чување у којој се налази велика количина соли, а што дуже стоји у овој течности то више натријума има. Само један краставчић има око 450 милиграма натрујума.

Супе из кесице

Изузетно лаке заприпрему, и некада одлична замена за кувану домаћу супу, посебно када смо болесни, ипак није добра уколико се стално конзумира. Разлог је поново у великој количини натријума и соли. Процењује се да само јeдна порција супе из кесице даје целокупну препоручену дневну дозу соли.

Иако су лекови громна помоћ у броби против хипертензије, кардилог сматра да су најбоље промене у начину живота, посебно промене у начину исхране.

Такође, код особа који немају хипертензију, ограничавање уноса алкохола може помоћи да се смањи ризик од развоја високог крвног притиска. Истраживање из 2017. године је открило везу између конзумирања мање алкохола и снижавања крвног притиска код људи који су обично пили више од два пића дневно. Алкохол такође може спречити лекове за крвни притисак да делују ефикасно. Али, конзумирање алкохола може допринети прекомерној тежини и гојазности, што може повец́ати ризик од хипертензије.

У свету је 1975. године око 594 милиона људи имало проблема са високим крвним притиском, а 2015. године је тај број порастао на чак 1,3 милијарде људи према подацима Светске здравствена организације (СЗО).

 

image