Магазин

Научници тврде: Понедељком је већи ризик од срчаног удара него другим данима

Стрес због повратка на посао и почетак дуге радне седмице чини се као довољан разлог да се плашите понедељка ујутру. Али може ли стрес тог проклетог и страшног првог дана у недељи представљати опасност за ваше срце?
Научници тврде: Понедељком је већи ризик од срчаног удара него другим данима© freepik/freepik

Смртоносни срчани удари се чешће дешавају понедељком него било којим другим даном у недељи, показују резултати научних истраживања спроведених у Великој Британији. 

Најновија студија која је испитала овај тренд објављена је прошле године у The European Journal of Epidemiology, а утврђено је да је ризик од срчаног удара био око 20 процената већи понедељком за одрасле мушкарце и 15 процената већи за одрасле жене.

Научници који су у периоду од пет година пратили 10.528 пацијената са срчаним ударом који су примљени не лечење у болнице широм Ирске, открили су да је понедељком било 13 одсто више пријема, преноси Њујорк Тајмс.

Као разлог за ово, наводе природни циклус спавања и буђења тела, или циркадијални ритам који се поремети током викенда јер се људи забављају до касних ноћних сати и понашају се превише лежерно.

Када се у понедељак рано ујутру људи врате свом уобичајеном ритму то покреће упалне процесе и појачано лучење хормона стреса што може да изазове срчани удар.
Студија је укључивала пацијенте са најозбиљнијим типом срчаног удара, инфарктом миокарда са елевацијом СТ сегмента (СТЕМИ), који се дешава када је главна коронарна артерија потпуно блокирана.

image