Магазин

Да ли је чување одеће "за кад смршам" добра фитнес мотивација

"Чувам/купујем ове панталоне за 'кад смршам', то је моја мотивација" и сличне реченице је скоро свако изговорио када је покушавао да себе охрабри током процеса мршављења. Многи сматрају да чување или куповање одеће која је мање величине може помоћи у мршављењу, али психолози сматрају да таква навика заправо може имати супротан ефекат.
Да ли је чување одеће "за кад смршам" добра фитнес мотивација© Pexels/cottonbro studio

Када желимо доћи до одређеног фитнес циља, једна од најефикаснијих мотивација је замишљање "идеалног тела" на крају мукотрпног процеса. Затим, замишљамо како би наше "идеално тело" изгледало у одређеној одећи, која ја сигурно за један, два или чак три броја мања.

Постоје две верзије одеће "за када смршам": Прва је гардероба која се већ налази у ормару, али величинa нам више не одговара и никада је не носимо. Ипак, та гардероба се чува у посебној прегради или кутији, јер служи као мала назнака будућности: једног дана, поново ћемо моћи да носимо ове комаде, након што смршамо и будемо успели да поново "станемо" у њих.

Друга верзија подразумева куповину нове одеће, која је мање величине. Тражење одевних предмета који нам се допадају, али их не можемо обући док не коригујемо тежину, представља врсту самоусловљавања - када коначно дођем до жељене килаже, моћи ћу да носим ову хаљину/панталоне/мајицу...

Многи сматрају да је такав начин размишљања изузетно користан, јер циљ делује ближе (у ормару је, "опипљив" је),а одевни предмет постаје врста "трофеја", који се добија за успешно одрађен посао. Које су позитивне стране оваквог начина размишљања?

Циљ на видику

Визуелизација је веома моћан алат за постизање циљева. Ако редовно замишљамо "идеалну" верзију себе, (која може обући хаљину која је за једну или две величине мања) сигурно је да мотивација и воља постају све веће a успостављање потребне рутине и развијање дисциплине за постизање успеха делује лакше.

Награда за напор

Чак и најмањи помак може много да значи за самопоуздање. Када осећамо да смо све ближи циљу, почињемо да замишљамо своје "ново" тело, све комплименте и похвале које ћемо добити, одласке на плажу, па самим тим и пријатан осећај када коначно обучемо мању одећу, коју смо купили/сачували као мотивацију. Све наведене "мале награде" се временом акумулирају и постаће довољан разлог за упорност и улагање труда у свој фитнес циљ.

Међутим, поједини стручњаци сматрају да чување одеће "за кад смршам" заправо може више штетити, него помоћи у постизању циљева. Психолог Џухе Џалани је за портал "Лив стронг (Live Strong)" објаснила зашто је можда боље отарасити се гардеробе коју не можемо обући и избегавати куповину мањих величина:

Може утицати на тренутно самопоуздање

Добро је имати постављен фитнес циљ и желети побољшање сопственог здравља, а мотивација је увек неопходна. Ипак, константно упоређивање тренутног изгледа тела са замишљеном, "идеалном" верзијом себе (која стаје у мању одећу) може негативно утицати на самопоуздање.

Уместо да пут ка здравијим навикама буде узбудљив, долази до великог притиска и осећаја ниже вредности. Иако незадовољство својим изгледом некада може бити "гориво", важно је поставити одређене границе, како не би дошло до великог емоционалног терета, који само спутава и развија нездрави однос према себи.

Уживање "у тренутку" не постоји

Када појединац превише пажње придаје "бољој будућности", често заборавља да ужива у садашњости. На пример, успостављање нових навика вежбања може бити забавно. Активности као што су трчање, пливање, вожња бициклом могу бити врста терапије. Одлазак у теретану може постати још један разлог за састајање са добрим пријатељем и тренинзи постају разлог за социјализацију. Испробавање нових рецепата је само нова прилика за развијање кулинарских вештина.

Ако главни циљ постане опсесија, цео процес делује само као кажњавање самог себе и нестрпљиво ишчекивање резултата. Таква врста емотивног стреса може само успорити напредак и "здрав живот" почиње да се повезује са негативним осећањима.

Ризик од претеривања

Оптерећење резултатима може довести до веома лоших навика, како би се процес убрзао. Ова ставка поготово важи за временски период пред лето (летња гардероба више открива),одлазак на море. Да би се жељена одевна комбинација обукла што пре, многи се окрећу ка екстремним дијетама и вежбању.

Иако такви режими могу донети брзе резултате, они су често врло краткорочни. Због тога, поново долази до гојења и циклус незадовољства, наглог мршављења и повратка на почетну тежину.

image