Магазин

Зашто су пси са кратком њушком толико популарни: Власницима је хркање слатко, а пас се бори за дах

Познато је да расе паса попут мопса и булдога пате од низа здравствених проблема због њихове кратке њушке, укључујући озбиљне проблеме са дисањем. Али људи их и даље купују јер њихово напорно гунђање и хркање виде као слатко, а не као знак да је њихов пас болестан и да мучи да дође до даха, тврде истраживачи у најновијој студији.
Зашто су пси са кратком њушком толико популарни: Власницима је хркање слатко, а пас се бори за дах© freepik/jcomp

Најмање половина паса са скраћеном њушком има проблема са дисањем, а преко 80 одсто њих захтева царски рез током порођаја, кажу стручњаци. Остали проблеми укључују недостатак кисеоника у крвотоку који доводи до компликација на срцу, проблема са ушима и очима, неуролошких проблема и разних стања коже.

Зашто су и поред свих здравствених проблема који их прате, ови пси и даље популарни, занимало је истраживаче у Будимпешти. Истраживачи су испитивали од 1.000 људи о њиховом ставу према овим псима и познавању њихових здравствених проблема. Дошло се до закључка да су позитивне ставове о њима имале млађе особе и жене нижег образовања, које су на терирању показале да су пријатне и савесне. 

Ови пси популарни су и у свету славних па су њихови обожаваоци и холивудске звезде попут Хју Џекмана, Мадоне и Риз Витерспун.

Већина људи је уверена да су управо власници паса несвесни њихови здравствених проблема. Међутим, студија стручњака са Универзитета у Мађарској наводи да "Није тачно да љубитељи паса кратке њушке нису свесни здравствених проблема које они имају или да су неосетљиви на њихове емоције", рекла је ауторка студије биолог Енико Кубињи. Али, са друге стране, је откривено да су они релативно неискусни власници паса. Кубињи сматра да су ови власници несвесни комуникационих сигнала које им пас шаље, и да највероватније не умеју да препознају знакове бола. Због тога је сасвим вероватно да ће они здравствене проблеме својих мезимаца сматрати нормалним карактеристикама расе.

"На пример, булдог који хрче и гунђа им делује симпатично, а не болесно, нити им изгледа да се мучи да дође до даха", сматра Кубињи. 

Пси са скраћеном њушком постају све популарнији

Многи кинолошки савези у свету пријављују повећан број паса као што су француски и енглески булдози, бостонски теријери и мопси, , иако звог својих здравствених проблема ови пси живе три до четири године мање него што би се очекивало на основу величине њиховог тела. 

Имајући и ово у виду истраживачи су хтели да објасне зашто популарност ових раса паса (брахиоцефаличних раса ) стално расте упркос њиховим проблемима са здрављем, који често укључује и велике ветеринарске трошкове као и кратак животни век.

"Циљ је да се разуме које карактеристике ових паса доприносе њиховој популарности и шта мотивише власнике да изаберу такву расу", наводе Кубињи и њене колеге у раду.

У сврху проналаска одговора на ово питање спроведен је онлајн упитник путем кога је тестирано преко 1.000 особа, међу којима је највише било жена. Учесници су испитани о њиховим личним особинама, нивоима емпатије, образовању и свим расама паса које су поседовали до тада, као ио њиховом мишљењу и знању о псима равног лица.

У овом онлајн тесту, истраживачи су представили 25 парова фотографија различитих раса паса које гледају у камеру (као да успостављају контакт очима) и друге групе фотографија на којима пси гледају у страну, од камере.
Научници су фотографијама хтели да докажу да ли учесници са позитивним ставом према псима скраћење њушке преферирају фотографије паса који успостављају контакт очима од оних који гледају у страну (као што је показала једна од претходних студија), међутим, нису успели да пронађу такву везу.

"Очекивали смо да је једна од главних привлачности ових паса, њихове велике очи и да ће њихови власници бити одушевљени када их погледају. Међутим, нисмо утврдили да је то истина, барем не на фотографијама", рекла је Кубињи.

Оно што су истраживачи потврдили је да је већа вероватноћа да ће млађи људи и жене имати позитиван став према брахиоцефаличним расама у поређењу са старијим људима и мушкарцима. У погледу особина личности, пријатни, савесни и емпатични испитаници су такође показали позитиван став према овој сорти паса. Резултати су такође показали да су особе које имају виши ниво образовања и боље познавање паса имале негативни став према псима са кратком њушком, као што су истраживачи и очекивали пре студије.

Штавише, обожаватељи оваквих паса су свесни здравствених проблема од којих они пате, утврдио је тим, и настоје да им пруже најбољу могућу негу. Али, проблем је што ће људи који одлуче да их купе вероватно "нормализовати" њихове здравствене проблеме, сматрајући их карактеристикама расе. Ово може бити проблем јер ће мање тражити ветеринарске интервенције, иако се симптоми често могу смањити, наводе истраживачи у свом раду. Ипак, истраживање је потврдило да су генерално људи, који су свесни здравствених проблема ових паса, саосећајни и осећају потребу да се брину о њима. 

Крупнооки пси личе на бебе

Кратка њушка и велика чела и очи, сматрају истраживачи, чине да ови пси изгледом личе на бебе. "Људе привлаче ове инфантилне црте лица, које изазивају пажњу и, као према бебама, људи осећају потребу да о њима брину", наводи се у извештају студије. 

Нова студија може послужити као основа за образовне кампање које могу помоћи да се људи одврате од куповине ових раса паса. Међутим, у многим земљама постоје кампање подизања свести о њиховим здравственим проблемима, али све већа популарност паса са кратком њушком, сугерише да ове кампање нису баш ефикасне. Јасно је да једноставно навођење здравствених проблема не одвраћа људе од куповине ових паса. Уместо тога, нагласак би требало да буде на здравственим проблемима које никако не треба сматрати нормалним или прихватљивим карактеристикама јер често изазивају бол и патњу за ове псе, сматрају стручњаци.

Такође, наводе да би власници требало да буду свесни да њихови избори играју значајну улогу у обликовању здравља читаве расе којој припада њихов мезимац.

Популарни су и у Србији

Ни наша земља не каска за овим "трендом", па су тако француски булдози на трећем месту на листи омиљених раса у Србији (узимајући у обзир статистику о броју рођених штенаца и броју издатих родовника).

Међутим, парадоксално, француски булдог је уз мопса и раса која се у Европи најчешће напушта и завршава у азилима. Разлог су, како у свом истраживању наводи један британски центар за напуштене животиње, превисоки трошкови ветеринара. Наиме, и мопс и француски булдог припадају брахиоцефаличним расама које су склоне респираторним инфекцијама, проблемима са срцем и плућима, болестима зуба и коже.

image