Магазин

Како живети сам а не бити усамљен

Ако никада раније нисте живели сами, вероватно нисте имали потребу да правите буџет, али ни да украсите дом како вама одговара. Живети сам по први пут, у почетку је помало застрашујуће, јер је то велика промена, посебно ако сте цео живот провели са породицом или партнером. Иако је потребно много храбрости да бисте се одлучили на овај корак, самачки живот је дивно искуство када знате шта да очекујете и како да се понашате у различитим ситуацијама.
Како живети сам а не бити усамљен© freepik/lookstudio

Самачки живот је за неке извор узбуђења, а за друге застрашујуће искуство. Несумњиво је да постоје многе предности попут самосталног бирања намештаја или одлуке када ће се кувати и да ли ће се кувати уопште. Али, ако први пут почињете самостални живот, сасвим је реално да ће вам бити потребно неко време да се на самоћу навикнете.

Иако већина људи почиње да живи самостално у двадесетим годинама, не постоји универзално или "најбоље" време када је најбоље почети самачки живот. Околности и разлози за самосталан живот код свих су различити. Можда се неко исели из породичне куће у двадесетим годинама, а код неких ће се разлози за самачки живот јавити у каснијим годинама, на пример након развода или смрти партнера.

Ипак, када год да се крене у самачки живот, требало би запамтити да је једна од главних заблуда да овакав живот носи и осећај усамљености. Многи људи осећају анксиозност, јер не само да се сами селе у нов простор (можда у нови град или државу), већ ће морати и да створе нове навике и упознају нове људе. Ипак, код одређених људи, бити сам може изазвати екстремну узнемиреност, стање познато као аутофобија.

Међутим, већина ће проћи одлично, уз краткотрајно прилагођавање, што се сматра потпуно реалним, ако се зна да је селидба високо на листи стресних момената у животу човека. Због чега је ово толики стрес? Нов дом, нов крај града, комшије, продавнице, улице, превоз...само су неки од елемената на које би се требало навићи. 

Без обзира на узбуђење, стрес, или нервозу, прелазак на самачки живот, може проћи као једна фина авантура. Ево неколико савета који ће помоћи да се прихвати новостечена самоћа и пронађе срећа и испуњење у "соло" животу.

1. Упознајте себе боље

Самачки живот је одлична прилика да будемо сами са собом и тако боље упознамо најважнију особу у свом животу и остваримо добру комуникацију са њом. 

Ово је одлична прилика да се размисли о томе шта је заиста најбоље радити у слободно време, која је то омиљена храна и да ли се заиста ужива у ТВ програму као када је цела породица била на окупу. Уколико сте први пут изашли из породичне куће или сте прекинули дугу партнерску везу, управо истраживање будућих циљева и личних вредности може помоћи да стекнете бољи увид у свој идентитет и пут којим се жели ићи даље.

2. Препознајте када је осећај усамљености најјачи

Без обзира колико особа ужива у самачком животу, с времена на време може осетити усамљеност. Ова осећања се могу појавити у доба дана када сте иначе време проводили са другим, драгим људима.

Ако су се цимери или породица некада враћали у исто време са посла, повратак у празну кућу могао би бити тежак. А ако је неко управо раскинуо дугу везу, апсолутно је нормално да има осећај носталгије за временима када је након посла долазио партнеру у загрљај. 

Међутим, постоје добре вести: сазнање одакле долази усамљеност може помоћи да се њоме управља. На пример, уколико вам недостају јутарњи разговори са укућанима, уместо тога можете организовати ручак са пријатељима. А уколико је усамљеност више физичке природе, размислити о набавци пса. Са кућним љубимцем, никада сенећете вратити у празну кућу. Кућни љубимци такође стварају осећај физичке блискости и доноси многе бенефите (мажење пса може да ослободи хормоне који подижу расположење).

3. Испробајте нове ствари

Истраживање нових интересовања је важан део самооткривања. Није увек лако експериментисати пред "публиком", попут испробавања нових ствари пред члановима породице, цимерима или партнерима. Излазак из типичних образаца може проширити перспективу, помоћи да се расте и повеже са новим људима. Сада када нико не гледа, могу се истражити ствари које су одувек биле жеља - кување, занати, вежбање...а било их је срамота помињати или практиковати пред другима. Дакле, небо је граница у испитивању афинитета. 

4. Направите идеалан простор по својој мери

Креирајте своју оазу мира, среће, ушушкајте простор потпуно по својој вољи, без компромиса са осталим укућанима, је једна од благодети самачког живота. На овај начин дом постаје опуштајуће уточиште, место коме ћете се са радошћу враћати након дугог напорног дана.

Чак и ако више волите да живите сами, није увек лако. Можда цените лични простор, али ипак имате тренутке у којима жудите за људском интеракцијом. Не заборавите да, иако живите сами, нисте заиста сами. Ваши вољени су удаљени само један позив или СМС - било да сте болесни, тужни или само желите да поделите са њима неки догађај.

image