Магазин

Формула за "савршен" годишњи одмор

Четири нова искуства и авантуре, упознавање троје нових људи и пробање три нова јела су неки од предлога за "савршен одмор", добијени из онлајн анкете. Поред искустава, изузетно се вреднују људске интеракције и неочекивани, спонтани тренуци.
Формула за "савршен" годишњи одмор© Pexels/Pixabay

Ипситано је две хиљаде људи, узраста од 18 до 34 година, који често путују. Кроз анкету коју је спровео један онлајн портал, у сарадњи са туристичком агенцијом, утврдили су неке од најважнијих елемената "идеалног" одмора.

Показало је да тридесет шест одсто сматра да је за незаборавно путовање најважније изаћи из зоне комфора. Другим речима, добро је барем четири пута померити своје личне границе кроз нове авантуре. Поред тога, препоручљиво је имати барем једно "неочекивано искуство". Тридесет два одсто сматра да је склапање нових пријатељстава, кроз упознавање барем троје нових људи, кључ доброг одмора и стварање забавних успомена. Такође, препоручљиво је пробати барем три нова јела.

Према подацима, на сјајном путовању ће бити снимљено око 45 фотографија и 15 видео записа, како би се забележила четири "савршена тренутка", која се потом могу чувати.

Двадесет девет одсто учесника сматра да су путовања на која су ишли сами донела најбоље успомене и искуства. Поред тога, скоро половина испитаника верује да су међуљудске интеракције и односи велики део забавног и значајног одмора, углавном због великог присуства дигиталног света данас. Такође, скоро половина је признала да је спремна да напусти посао који би их спречио да не иду на дужи одмор, јер сматрају да је упознавање нових делова света и различитих култура неопходно за човека.

Половина испитаника планира дестинацију према искуствима које желе да имају. Педесет осам одсто често покушава да унапред припреми и креира "савршен тренутак" који ће се памтити (на пример, романтичан залазак сунца), док педесет три одсто више воли када су такви моменти спонтани и неочекивани. Више од половине верује да тренуци који нису "идеални" и прорачунати управо постану најлепше успомене. На крају, четрдесет седам одсто људи више воли да објављује потпуно аутентичне фотографије са путовања, него оне које су исувише дорађиване и улепшане.

Главни разлог одласка на путовање су нова искуства и успомене, а оне које се највише памте су често непланиране и представљају најбољи "сувенир". Због тога се препоручује потпуно препуштање спонтаним тренуцима, плановима и предлозима направљени "успут". За крај, из анкете су издвојени најпопуларнији предлози за провођење времена који би помогли у доживљавању "савршеног тренутка са одмора".Ово може бити веома мирна активност, (романтична шетња по граду) или изузетно узбудљив догађај, који нас наводи да померамо сопствене границе:

  • Посматрање заласка сунца
  • Смишљање шале која ће увек бити подсетник на путовање
  • Памћење забавног догађаја који се може препричавати
  • Активност која нас избацује из зоне комфора
  • Одлазак на пиће или оброк у месту које има леп поглед
  • Упознавање становника места на коме одмарамо, слушање њихове перспективе о знаменитостима
  • Пробање хране која би се сматрала "необичном" у нашем родном месту
  • Тражење заобилазних и другачији путева до плаже, ресторана...
  • Активности које подижу адреналин
  • Потпуни обилазак мањих градова пешице
  • Посматрање животиња у њиховом природном станишту
image