Магазин

Руски експерт за безбедност деце: "Правило 30 секунди" сваки родитељ треба да зна у сезони купања

Како се ближи летња сезона а породице се спремају за дуго очекивани одмор, безбедности деце у близини купалишта захтева повећану будност. Сваки родитељ зна да комбинација воде и деце често може бити веома опасна. Чак и када је дете одличан пливач, можда и посебно надарен и бољи од својих вршњака, боравак у води за секунд може да се претвори у трагедију. Пред почетак сезоне купања, требало би научити "правило 30 секунди" које може да спаси живот наших малишана.
Руски експерт за безбедност деце: "Правило 30 секунди" сваки родитељ треба да зна у сезони купања© freepik/cookie_studio

Руски стручњак, аутор концепта безбедности деце и оснивач пројекта "Безбедно детињство", Дмитриј Орлов, поделио је са читаоцима портала Мејл.ру "правило 30 секунди",  које би сваки родитељ који иде са дететом на море, реку, језеро (па чак и на базен на викендици) требало да зна. Иако јавна купалишта имају спасиоце, родитељи или старатељи играју кључну улогу у безбедности своје деце. Неопходно је пажљиво их надгледати кад год су у близини воде, чак и ако су вешти пливачи. Управо зато је Орлов осмислио "правило 30 секунди" које се састоји из 2 важне ставке:

  • Одрасла особа која чува дете, мора да се постави тако да може да дође до детета у року од 30 секунди
  • Децу би требало проверавати на сваких 30 секунди

Због чега је баш 30 секунди важно

Уколико дете почне да се дави (што никада није као у филму, са махањем рукама и галамом, већ напротив, неприметно, често и нечујно), већ после 5 минута у дететовом мозгу може доћи до неповратних промена. Уколико одрасла особа не доплива до детета у року од 30 секунди након што је почело да се дави, када га извуче из воде биће већ касно да се спроведе кардиопулмонална реанимација. У тренутку када дете не дише и кисеоник не долази до мозга, свака секунда је важна, сматра Орлов.

Такође је важно упамтити да до утапања може доћи у року од неколико секунди. Тело дављеника остаје у води у усправном положају, готово без покрета ногу. Пре коначног дављења, дете може преживети у води од 20 до 60 секунди. 

Мере опреза које је важно запамтити

1. Једна одрасла особа може чувати највише двоје деце.

2. Одрасла особа која брине о детету у води не сме да конзумира алкохол и мора да зна да плива.

3. Онај ко брине од детету које је у води требало би да познаје основе прве помоћи.

4. Онај ко посматра дете у води требало би да се води "правилом 30 секунди": да може да стигне до детета за 30 секудни, као и да проверава дете сваких 30 секунди.

5. Мања деца увек морају бити поред родитеља.

6. Не ослањати се на друге одрасле особе који су у близини, јер су они можда заузети посматрањем своје деце и неће приметити знаке дављења туђег детета.

7. Не ослањајте се на шлауфе, мишиће и остала помагала за одржавање на води, јер они нису свемогући и лако се може десити да испусте ваздух или се пробуше а да то не приметите одмах.

8. Када сте на базену, на плажи или на језеру, утишајте телефон и одложите га, како не бисте били у искушењу да га користите. Време које је потребно за проверу текстуалне поруке је довољно дуго да се дете удави.

9. Научите своје дете ових пет правила: без трчања, нема роњења у плићаку, без гурања људи, нема потапања друге деце, никада се не иде у воду без надзора одрасле особе. 

Знаци утапања:

  • глава је ниско у води, уста су у нивоу воде
  • дављеник нагиње главу уназад, отвара уста
  • очи су наизглед стакленасте и празне, а понекад и затворене
  • коса на челу или у очима
  • покушај останка у вертикалном положају у води, без померања ногу 
  • дисање је убрзано и плитко 
  • дављеник покушава да се окрене на леђа
  • покушаји особе која се дави да изађе из воде делују као да се пење на замишљене мердевине
image