Магазин

Босоного детињство: Зашто је добро да деца ходају боса

Сећате ли се безбрижних, босоногих дана у детињству? Мека трава испод ногу, топли песак међу прстима... Када су ваша деца последњи пут изашла боса напоље? Када сте то последњи пут ви урадили? Ходање без "окова", прсти који додирују земљу, може донети бројне користи, а само неке од њих су развој равнотеже и стварање неуронских веза.
Босоного детињство: Зашто је добро да деца ходају боса© freepik/freepik

Нисмо рођени у ципелама, тако да је ходање босих ногу можда најприроднији избор, а научници кажу да ходање без обуће помаже у изградњи мишића на стопалима и подстиче природнији ход. 

Заправо, људско стопало при рођењу није минијатурна верзија стопала одрасле особе, пре свега јер уопште не садржи кости и састоји се од масе хрскавице. Ова маса се током година окоштава и постаје 28 костију, које постоје у стопалу одрасле особе. Овај процес није завршен све до касних тинејџерских година, тако да је кључно да обућа, када се носи, буде добро одабрана.

Постоје научни докази који говоре да су равна стопала много чешћа код деце која обично носе ципеле, него код деце која их не носе. Једно од истраживања сугерише да структурне и функционалне промене могу бити резултат тога што стопало мора да се прилагоди облику и сужењу ципеле, уместо да му се дозволи да се природно развија. И што је нога млађа, већа је могућност оштећења.

Насупрот ношењу обуће, стоји чињеница да смо сви ми рођени да ходамо боси, а деци обично није потребно много убеђивања да би одбацили ципеле. Као родитељ или старатељ, све што треба да урадите је да подржите природну склоност деце да истражују свет без ципела, почевши још у детињству.

Прве ципелице

Упркос томе колико мале патике могу бити неодољиве, не постоје научни докази да бебе морају да носе ципеле када науче да ходају. У ствари, могло би да буде супротно - шетања без ципела помаже малом детету да побољша равнотежу, снагу и координацију.

Једина мера коју треба узети у обзир је температура подлоге по којој дете хода. Ако је хладно, нешто са танким ђоном, као што су чарапе, заштитиће њихова стопала од хладних површина, а дозволити новом шетачу да истражује текстуру и осети различите површине, било да се ради о трави, плочицама, песку или тепиху.

Проблеми са ципелама

Највећи проблем са дечијим ципелама је њихова крутост. Дете воли да слободно трчи, да се пење на дрвеће, да вози бицикл. Веома је мало савијања или гипкости у ђону дечије ципеле. Недостатак директног контакта са подлогом по којој трчи или се пење, такође може довести до проблема да дете не уме да процени када је у опасности да проклиза или падне.

Такође, лоше изабрана обућа и неправилна употреба такође могу изазвати урасле нокте и структурне проблеме у дечјем стопалу. А неправилна употреба обуће која не дозвољава сушење презнојене ноге, може довести до атлетског стопала које најчешће настаје од гљивица.

Истраживачи у Јужној Африци су 2007. године упоредили здравље стопала особе са здрављем скелета старог 2.000 година. Закључили су да су људи имали здравија стопала пре него што су почели редовно да носе ципеле. Главни истраживач је јавно прокоментарисао да верује да научни докази подржавају тврдњу да комерцијално доступна обућа није здрава за стопала.

Али, наравно, ове студије говоре о одраслим особама. Шта је са децом? Заговорници босоноге углавном тврде да дечије ципеле мењају растуће стопало, приморавајући га да се прилагоди облику ципеле. Уместо тога, кажу, стопалима треба дозволити да се природно развијају - а то значи да су ослобођени ограничења.

"Мала деца држе подигнуте главе када ходају боса. Повратне информације које добијају са земље значе да је мање потребе да гледају доле у обућу, што их наводи да изгубе равнотежу и падну", каже Трејси Брн, педијатар специјализован за подопедијатрију.

А шта босоного ходање чини за мало дете:

⦁ Побољшава моторичке способности - студија о деци у Немачкој и Јужној Африци из 2018. године, наводи да босонога игра може допринети побољшању моторичких вештина, посебно када су у питању равнотежа и скакање.

⦁ Спречава повреде - људи који иду боси или носе минималистичке ципеле развијају шира стопала, што помаже у равномернијој расподели тежине тела и може спречити повреде.

⦁ Ојачава дечија стопала - обућа може да ослаби мишиће стопала, док ходање без ње или само у лаганим чарапицама, подржава нормалан ход, показује једна студија из 2018. године.

⦁ Гради нове неуронске везе - боси ход стимулише хиљаде нервних завршетака у стопалима и активира вестибуларни и проприоцептивни систем (осећај положаја и кретања тела) у мозгу деце. Ово помаже деци да оријентишу своја тела у простору и развијају вештине попут равнотеже и координације.

Реците "да" босоногој игри

Када деца скину ципеле и осете тло под ногама, они постају свесни својих чула, тела и околине. Али не ради се само о дечјим стопалима, већ и о чињеници да босонога игра утиче и на развој мозга. Из овог разлога, педијатри саветују да деца ходају боса и да им се не обувају ципеле пре него што су потпуно спремна за ходање, да до тада проводе време боса.

Касније, како дете расте, родитељи се брину да ће се дете испрљати или добити неку бактерију, па не дају деци да шетају боса и тако праве велику грешку. Други се брину да ће се деца прехладити ако ходају боса. Истина је да је кожа на табанима дебља него на другим деловима тела и због тога је заштита на табанима боља.

Међутим, ми обично не ходамо по природним површинама. Ходање босих ногу по тврдим површинама као што су улице, подови, терасе и игралишта може изазвати бол у стопалима. То чак може довести до болова у ногама и леђима. И док је мање вероватно да ће се деца уморити од стајања или ходања по тврдим површинама него одрасли, потребно је више енергије за ходање по тврдим површинама него по меким, попут траве.

Чак и најзагриженији заговорници босоногог ходања сматрају да ипак постоје места на којима деца морају да носе ципеле:

⦁ Током топлог дела дана у летњим месецима, песак или асфалт могу изазвати озбиљне опекотине.

⦁ Инсистирати на ципелама у потенцијално опасној ситуацији попут кошења траве, до ходања по јавним шеталиштима у којима може бити стакла или опасних материјала.

⦁ Не заборавити да је природа станиште многих животиња, па ће се током босоноге штете малене ноге суочити са потенцијални проблемима као што су ти инсекти, паразити, змије или друга створења која могу доћи у контакт са стопалима детета.

Зашто је боље да дете шета босих ногу 

Недавна истраживања сугеришу да босоного ходање није само суштинска успомена из детињства, већ и пракса која потенцијално мења здравље коју би сви требало да редовно примењујемо - и деца и одрасли.

Неки педијатри препоручују да се деца што више пуштају боса, како у затвореном тако и на отвореном. Шетња напољу даје природне поруке дечијим стопалима док ходају по шљунку различите величине и неравном терену. Управо тај отпор стопалима и недоследност коју природа нуди, интегрише рефлексе у стопалу и формира јаке лукове. Боса стопала у природи помажу развој нормалних образаца хода, равнотеже и толеранције на додир у стопалима, а све то пружа снажну основу за самоуверено и добро кретање.

А не би требало занемарити ни енергетске елементе повезивања са природом, за које многи научници тврде да су се изгубили временом. Шта покрећемо када ходамо босим ногама по трави или земљи?

1. Уземљење: Коришћење природне енергије Земље

Када практикујемо уземљење, повезивање наше коже директно са природним површинама, негативни електрони са подлоге се апсорбују у наша тела. Ово надокнађује велики број позитивних електрона које свакодневно апсорбујемо из живота у свету окруженом електричним уређајима, бежичним интернетом и мобилним телефонима. Уземљење нам омогућава да повратимо нашу природну равнотежу.

Такође се сматра да су бол, умор, лош сан, аутоимуни поремећаји и хроничне болести повезани са упалом коју су изазвали такозвани "слободни радикали". Повећање броја негативних електрона у телу је кључно за држање слободних радикала под контролом, а најједноставнији начин да се то уради је опет - уземљење. Шетање без обуће од само пола сата по природним површинама, даје телу времена да апсорбују те неопходне негативне електроне.

2. Стимулишу се тачке притиска и нервни систем

Стопала су опремљена вишеструким тачкама притиска и нервним завршецима који преносе поруке другим деловима тела. Ношење ципела умањује ефикасност ових нервних завршетака, док гола стопала стимулишу и њих и цео нервни систем. То је можда најлакши и најисплативији облик сензорне игре!

3. Негује се веза са природом

Скидањем ципела деца постају свеснија свог окружења: Какав је осећај на трави? Да ли осећа неки оштар камен под ногама? Шта је то шушнулу у жбуну?...све ово доводи до појачаног рада чула и деца почињу да обраћају пажњу. Из те пажње произилази уважавање природног света кроз који ходају. Када је свих пет чула потпуно ангажовано, она се у потпуности повезују са природом и, на крају крајева, шта је боље од детињства да се развије љубав према животу у природи?

image