Магазин

Помозите свом тинејџеру да изгради здраву слику о свом телу

Како тинејџери расту и тела им се мењају, постају свесни сваке своје мане и евентуалног вишка килограма. Данашњи млади људи су изложени "идеалним", често обрађеним сликама тела са социјалних мрежа и са ТВ екрана. Ове слике утичу на дете у овом осетљивом периоду да се осећа као да је предебело, сувише мршаво, прениско ружно... Како родитељ може помоћи свом тинејџеру да створи позитивну слику о свом телу?
Помозите свом тинејџеру да изгради здраву слику о свом телу© freepik/freepik

У ери друштвених мрежа и стално променљивим стандардима лепоте, постаје све важније неговати здраву слику тела код тинејџера. Адолесценција је време брзих физичких и емоционалних промена, а неговање позитивне самоперцепције је од суштинског значаја за њихово опште благостање и дугорочно ментално здравље.

Гледајући часописе, ТВ емисије, филмове и пратећи друштвене медије, тинејџери могу стећи утисак да модели и познате личности имају савршена тела и беспрекорну кожу. Ове идеалне слике стварају код деце осећај да са њиховим телом нешто није у реду. Као последица тога тинејџери ће на разне, њима доступне или познате начине, покушати да промене изглед свог тела, неретко нарушавајући и своје здравље. Једној студија болнице за децу у Торонту, објавила је да око 30 посто девојчица у тинејџерском узрасту проведе неко време на дијети. Добра вест је да, као родитељи, ми имамо више утицаја него што мислимо и можемо помоћи свом тинејџеру да преброди ово тешко време у животу и створи позитивну слику о свом телу, преноси ВебЕмДи ("WebMD").

Погрешна слика о телу погађа оба пола

Многи тинејџери себе упоређују са спортистима и филмским звездама које виде, притом осећајући незадовољство ако њихова сопствена тела не одговарају овој представи. Због тога би чак могли да уђу у стање депресије, добију поремећај у исхрани или да стекну друга опасна понашања, а све у покушају да постигну оно што мисле да је савршено тело.

Дечаци обично не говоре толико о проблемима са сликом коју имају о свом телу као што то чине девојчице, али то не значи да их немају. Они такође могу да се боре са поремећајима у исхрани. Али некада родитељи и лекари могу превидети ове проблеме, чак и ако су били опрезни када су у питању девојчице које пролазе кроз пубертет. 

Који су то знаци који нам говоре да дете има негативну слику свог тела

Препознавање знакова упозорења о нездравој слици тела код деце може помоћи родитељима да рано идентификују проблеме. На шта треба пазити:

  • Дете себе посматра само у оквиру свог физичког изгледа
  • Начин на који тинејџер описује себе и свој физички изглед и/или привлачност 
  • Честе дијете
  • Чести коментари о тежини других људи
  • Дете брине о сексуалној привлачности
  • Појава депресије и ниско самопоуздање

Уколико родитељ мисли да се тинејџер можда бори са ниским самопоуздањем због физичког изгледа, може испробати ове једноставне кораке како би му помогао. 

Пет савета за родитеље:

1. Будите добар узор - Ваш тинејџер примећује како се ви понашате према свом телу, али и како коментаришете друге људе. Деца пажљиво прате начин живота својих родитеља, њихове навике у исхрани и ставове. Обратите посебну пажњу који пример дајете деци и унесите измене ако се вам се не свиђа оно што видите у понашању и односу према свом телу код детета. У том циљу, родитељ може започети програм вежбања, може почети да једе здравије или да искључи ТВ на неко време.

Дакле, ако стално критикујете  величину својих кукова или проређену косу, деца ће научити да се фокусирају на своје мане уместо на своје добре квалитете. Пазите на коментаре које дајете о телима других људи и избегавајте стереотипе, предрасуде и речи попут ружно и дебело.

2. Будите позитивни - Никада немојте упућивати критике на изглед тела вашег тинејџера. Ако имају проблема са тежином, можете бити сигурни да су свесни тога. А додатни коментари ће их само обесхрабрити и могу погоршати проблем. Уместо тога, требало би дати комплимент - може им се рећи да имају леп осмех, или их похвалити што су почели да се здраво хране и вежбају редовно. Давањем позитивних информација, гради се здрава слика о телу, али се и подстичу и друге здраве навике, као што су добра лична хигијена и држање. Када тинејџер углавном седи код куће, предложити му да изађете у заједничку шетњу или да заједно трчите или одете у теретану.

Уколико родитељ сматра да му је потребна додатна помоћ, требало би разговарати са педијатром или психологом, како би се направио заједнички план исхране или вежбања.

3. Научите свог тинејџера о значају и утицају медија - Помозите својој ћерки или сину да науче да буду скептични према ономе што виде у часописима, на екрану или на интернету. Уверите се да тинејџер разуме уређивање фотографија, стилисте, личне тренере, естетску хирургију и друге трикове који обликују индустрију лепоте и промовишу "културу славних".

4. Ставите друге квалитете изнад изгледа - Подржите таленте и вештине вашег тинејџера који немају никакве везе са њиховим изгледом - попут музике, спорта, уметности и волонтерских активности, чиме ћете показати интересовање за њихове таленте и активности. Похвалите добре ствари које волите код њих, на пример, како вас могу насмејати, њихову усредсређеност на школске задатке или начин на који пазе на своју млађу браћу и сестре. 

5. Нека добро здравље буде породични циљ - Цела породица ће бити здравија ако се нездрава храна држи ван куће, кувају хранљиви оброци и бави се неким активностима. Ако и други чланови породице прихвате ова нова понашања, то ће учинити да се и тинејџер осећа мање изоловано.

Започните ритуал породичне вечере ако га већ немате, затим уместо да укључите ТВ, предложите породичну шетњу. Такође можете понудити да се учланите у теретану и да идете са својим тинејџером. У реду је почети полако, можда бити активнији једном недељно, а затим с временом чешће ходати или вежбати. Ако учините да здрав начин живота буде део ваше породичне културе, ваше дете ће изградити добре навике које ће трајати цео живот.

Знаци поремећаја у исхрани

Уколико приметите велике промене у тежини или навикама у исхрани тинејџера, разговарајте са њиховим лекаром. Док проблеми са позитивном сликом тела могу да утичу на оба пола подједнако, статистике показују да девојчице ипак имају веће шансе да створе негативне здравствене навике, које су повезане са њиховим незадовољством телом, укључујући поремећаје у исхрани као што су анорексија или булимија.

Симптоми анорексије могу укључивати:

  • Велики губитак тежине
  • Негирање глади
  • Превише вежбања
  • Када дете каже да се "осећа дебело"
  • Повлачење из друштвених активности

Симптоми булимије могу укључивати:

  • Одлазак у купатило одмах након јела
  • Једење велике количине хране, без повећања телесне тежине
  • Употреба лаксатива или диуретика
  • Повлачење из друштвених активности

Ако се примете било који од ових знакова код деце, обавезно се обратити дететовом педијатру. Превенција је увек кључна, а рано предузимање корака за изградњу здраве телесне слике код деце може помоћи у спречавању проблема са самопоуздањем, који касније могу довести до поремећаја у исхрани.

image