Магазин

Којим поступцима нам други несвесно откривају свој "прави" карактер

Начин комуницирања са конобаром, реакције на туђи успех и неуспех и понашање у саобраћају су само неке од ситуација које могу много открити о појединцу. Када нисмо сигурни да ли је неко у нашем окружењу заиста добра особа од поверења, следећих неколико примера могу помоћи у откривању њихове природе.
Којим поступцима нам други несвесно откривају свој "прави" карактер© freepik/pressfoto

У нашим свакодневним интеракцијама са другима, било да су пријатељи, колеге или чак странци, често настојимо да разумемо њихов прави карактер, покушавајући да дешифрујемо ко су они заиста изван фасаде коју представљају. Ипак, човеков карактер се може разоткрити на веома суптилне начине, кроз свакодневне и наизглед "неважне" ситуације и интеракције. Поред вербалних и невербалних знакова, обрасци понашања у различитим ситуацијама могу да осветле прави карактер особе. Следеће ставке могу бити добар тест за анализирање нечијег правог лица или намера, поготово ако интуитивно осећамо да нам провођење времена са њима не прија:

Стил вожње

Свакоме се догоди да се током вожње изнервира, повиси тон, реагује исхитрено... Ипак, ако појединац увек делује нервозно, углавном вози пребрзо, недовољно пажљиво а изнервира се чак и око најмањег пропуста других на путу, онда је добро преиспитати њихов карактер.

Стил вожње може бити прави пример нечије личности, колико су сналажљиви, како се понашају у неочекиваним или стресним ситуацијама и како се понашају према другима у потенцијално опасним ситуацијама. Такође, важно је приметити да ли су пажљиви у вожњи са другима, јер било која врста немара показује да појединцу није стало не само до сопствене, већ и до безбедности других.

Интеракције са радницима у угоститељству

Ако је особа непријатна, исувише хладна или очигледно непристојна према радницима у ресторанима, кафићима, хотелима, онда то може бити огледало њиховог правог карактера. Иако можда са нама делују топло и пристојно, прави тест су свакодневне и наизглед "неважне" интеракције са људима који нас услужују.

Као и свака друга особа, радници у угоститељству заслужују поштовање а ако их појединац третира лоше, то може значити да му недостаје основно васпитање или да има исувише велики его. У сваком случају, може бити веома валидна друштвена "црвена заставица".

Реаговање на наш успех/неуспех

Када нам се догоди нешто заиста лепо и одлучимо да лепу вест поделимо са пријатељем/партнером/чланом породице, њихова реакција може много утицати на ситуацију. На пример, ако се радују заједно са нама, похвале нас и уваже наш успех, можемо претпоставити да им је стало до нас и да им је драго због нашег успеха.

Ако је њихова реакција прилично неутрална (или чак негативна), онда је боље поразмислити о правим намерама друге особе. Да ли се осећа љубоморно, несигурно или јој једноставно није стало до наших осећања и важних догађаја који нам се дешавају?

С друге стране, подједнако је важна њихова реакција на наше неуспехе: да лу су ту да пружају подршку и утеху или игноришу наше емоције и проблеме? Није увек пријатно анализирати међуљудске односе на овај начин, али је углавном потребно, поготово када нисмо сигурни у оданост и мишљење људи у свом животу.

Како се носе са одбијањем

Свако је некада у животу доживео одбијање, било да је у љубави, када затражи услугу, посао...Иако је разочаравајуће, многи могу реаговати зрело, прихватити "пораз" и наставити даље са животом. Такав став показује не само емоционалну зрелост, већ и способност превазилажења лоших и разочаравајућих догађаја.

Међутим, има и оних који се никако не могу ослободити негативних осећања која се јављају када нешто не пође "по њиховом". Тада може доћи до различитих врста реакције, од озбиљног беса до "дечјег незадовољства", па самим тим и погоршавање односа са другима.

Иако је важно ове несвесне радње тумачити уз дозу опреза и избегавати доношење исхитрених осуда, разумевање њихових потенцијалних значења омогућава појединцима да ефикасније управљају својим личним и професионалним односима. Водећи рачуна о оваквим понашањима, можемо да развијемо дубље разумевање оних око нас, подстичући јаче везе и минимизирајући потенцијалне неспоразуме.

image