Магазин

Заједничка искуства, дебате, дељење циљева: Три нова језика љубави

Модерно време доноси многе промене и у љубави и партнерским односима. Поред класичних пет језика љубави (квалитетно време, речи признања и одобравања, поклони, чињење услуга, физички додир), стручњаци за везе сматрају да се "захтеви" за успешну везу постепено мењају. Како изгледају нови језици љубави којим се могу дефинисати и побољшати савремени емоционални односи?
Заједничка искуства, дебате, дељење циљева: Три нова језика љубави© Pexels/Monstera

У покушају тражења савршене "формуле" за одржавање добре комуникације у љубави, психолози се деценијама баве проучавањем различитих стилова комуникације и показивања љубави међу партнерима. Психолог Гери Чепмен је у својој књизи "Пет језика љубави" издвојио неколико основних категорија, након анализе сопствених и туђих искустава. Концепт је постао веома популаран од како је књига објављена у деведесетим годинама и обухвата следећих пет језика љубави:

  • Квалитетно време
  • Речи признања и одобравања
  • Поклони
  • Чињење услуга
  • Физички додир

Са развојем друштвених мрежа, многи деле своја мишљења и савете о примени ових знакова показивања и примања љубави. Психолози сматрају да људима углавном највише пријају један или два доминантна језика. На пример, ако наш партнер воли примање поклона, а ми волимо речи признања и одобравања, онда се можемо водити тиме и показивати им љубав. У том случају, добро је да партнеру повремено купимо поклон који ће га усрећити, а да ми добијамо комплименте, похвале или вербалне изјаве љубави због којих се осећамо валидно и вољено.

Пошто се начини забављања и динамике у љубавним односима често мењају са временом, модеран стручњак за везе, Ема Хаторн, сматра да се класичних пет језика више не могу посматрати на исти начин као и у време у коме су настали. Сада, она сматра да је дошло до промене у емоционалним односима и да постоје нови начини исказивања љубави.

"Језици љубави се мењају. Како се мењају љубавне везе у двадесет првом веку, тако ће се мењати и начини на које се међусобно разумемо. Због тога је важно открити којим језиком треба "говорити" у вези," рекла је Ема за магазин "Гламур (Glamour)".

Заједно са анализирањем применљивости претходно наведених пет језика, Ема је на основу интернационалних анкета и статистика закључила да додавање следећа три језика љубави може унапредити емоционални однос на следећи ниво:

Заједничка путовања и искуства

"Путовати заједно није исто што и квалитетно време," објашњава Хаторн. "Поента је откивање нечега новог по први пут са партнером - то може бити авантура, ризик или било које слично ново искуство. Откривање нове културе, пробање непознатих јела и бити у различитим, непознатим ситуацијама може бити тест ојачања везе."

Посматрајући како се партнер понаша у новом окружењу, да ли је отворен за промене, сналажљив, да ли има авантуристички дух и сл. могу открити свежу и узбуљиву страну односа.

Здрава дебата

Интелектуални разговори могу знатно учврстити однос, поготово када инцијална страст на почетку нове везе крене да слаби. Према бројним анализама, многи парови остају у дужим и срећнијим везама када се њихови погледи на свет већином поклапају и када су вољни за разговарање о "темама за размишљање".

Велики део интиме у љубавном односу представљају дискусије и дељење мишљења и аргумената. Поред тога, добро је видети како се оба партнера сналазе у "озбиљнијим" дискусијама, јер такве интеракције могу открити много тога о стилу комуникације и личности појединца.

Дељење амбиције и циљева

"Овај језик љубави представља осећање среће, када видмо да је наш партнер успешно постигао одређен циљ –  било да је емоционални, интелектуални или физички," објашњава Ема. У исто време представља заједнички труд и напор, дељење животних амбиција.

Пример може бити успостављање фитнес рутине: оба партнера имају одређен циљ, заједно одлазе на тренинге, спремају здравије оброке и постају подршка једно другоме. Други пример може бити савладавање нове вештине, као што је учење новог језика, креативни рад... Сваки успех се слави и побољшава се квалитет не само емоционалног односа између двоје људи, већ и живот појединца. Међусобно охрабривање гради блискост, јер нас партнер усрећује, а у исто време нас подстиче да будемо најбоља верзија себе.

На крају, кључно је знати да у љубави не треба да постоје строго одређена правила и категорије. Није потребно пратити одређен шаблон како би веза била успешна, али наведени језици љубави могу бити добар водич за одређивање потреба двоје људи у емоционалном односу.

image