Магазин

Припремите се за високе температуре: Како се расхладити правилно кад дођу врели дани

Температуре расту, а најтоплији део лета је тек пред нама. За већину људи то значи много више времена проведеног напољу на високој темепратури. Због тога је изузетно важно пратити временску прогнозу, посебно скок температуре и влажност ваздуха, како би се у складу са тим планирале активности и спречили здравствени проблеми који могу настати на екстремној врућини.
Припремите се за високе температуре: Како се расхладити правилно кад дођу врели дани© freepik/master1305

Високе температуре нису пријатне већини људи, али постоје особе које су подложније "прегревању" од других. Они који се лакше прегреју на високим температурама томе могу да "захвале" свом окружењу, физиологији и претходном излагању топлоти, каже Хедер Маси, виши предавач физиологије и члан Лабораторије за екстремна окружења у Великој Британији. "Посебно ако сте аеробно спремнији и ако се редовно излажете повишеној телесној температури кроз вежбање, можда ћете се боље аклиматизовати на топлије окружење", каже Маси.

Међутим, ако сте провели много времена у хладном окружењу, можда ће вам прелазак на топлоту бити тежи. Након неколико дана на топлом времену, већина људи почиње да се прилагођава. Али уколико дане проводите у климатизованим просторијама и након тога излазите напоље, то би могло да буде проблематично, сматра Маси.

Људско тело регулише топлоту на неколико различитих начина: испаравањем (знојењем); испуштањем топлоте у околни ваздух; конвекција, која се јавља када вас обавија хладнији ваздух (због чега је клима уређај тако ефикасан); или преношењем телесне топлоте на хладну воду или лед.

Могуће је и "тренирати" бољу толеранцију на топлоту, а обично је потребно око недељу дана да тело почне да се прилагођава и пронађе боље начине да се охлади.

Одложите физичке активности за хладније делове дана - Важно је да не пореметите своју рутину превише због врућег времена, али понекад ћете можда морати. Узмите у обзир температуру када планирате свој дан и, ако можете, ограничите физичку активност у топлом делу дана. Ако одлучите да вежбате или се бавите спортом, обавезно пијте пуно воде и правите више пауза него иначе како бисте били сигурни да ваше тело није под додатним стресом. Врућина обично достиже врхунац током поднева, па планирајте своје активности на отвореном ујутру или увече када је температура нижа.

Обуците се у складу са временским условима - Носите лакшу, прозрачнију одећу јер топлота лакше пролази кроз неке тканине. Природне тканине, као што су памук и лан, омогућавају да топлота лакше "побегне" из тела него синтетичке тканине, као што су акрил и најлон.

Такође, данас је напредовала технологија обраде и израде материјала, па се у продаји може наћи и одећа са уграђеном УВ заштитом. "Толико тога је напредовало у области текстила и тканина данас. Потражите одећу са фактором заштите од ултраљубичастог зрачења (УПФ) од најмање 30, је ће помоћи да се спречи да неки од сунчевих зрака продре у тканину", саветује Ејми Ектон, директорка Друштва за преживеле од опекотина.

Започните дан хидратацијом 

Уколико сте жедни, а посебно ако дехидрирате, ваше тело неће моћи да се зноји онолико колико може, што значи да се нећете тако ефикасно хладити. Потрудите се да останете хидрирани, а ако сте вежбали на отвореном, пијте отприлике онолико колико сте изгубили знојем, плус мало више. Пића са повећаном количином електролита могу бити од помоћи на врућини, пошто електролити помажу у спречавању грчева који су настају на топлијем времену.

  • Направите чај од нане

Показало се да ментол има позитиван ефекат на рецепторе за хладноћу, што значи да помаже у задовољавању жеђи, ублажавању потешкоћа са дисањем и чини да се осећамо будније, показало је истраживање. Чај од нане садржи ментол и не морате да пијете топлу верзију напитка да бисте осетили ефекте. Дифузијом кесице чаја од менте у мало хладне или ледене воде добија се исти напитак као када се стави у топлу воду.

За савршено расхлађујуће летње пиће, додајте једну кесицу чаја од нане у чашу пуну ледене воде и промешајте. Затим додајте неколико листова нане, који имају исти ефекат као пеперминт, да завршите.

  • Пијте кокосову воду 

Једна студија је открила да кокосова вода може заправо бити ефикаснија у краткорочном хлађењу од обичне воде. Додатни витамини, минерали и електролити у кокосовој води чине је одличним средством за рехидратацију након дана на сунцу. Такође даје енергију телу, која ће га оправити од стреса које је доживело од претоплог времена којем је било изложено неколико сати.

Ограничите алкохол - Нажалост, комбиновање превише сунца са неколико пића није добра комбинација. Алкохол изазива дехидрацију, што може погодити посебно ако се ваше тело већ бори да се носи са временским приликама. Пијење алкохола такође може отежати добар сан, нешто што је већ тешко на топлијим температурама. Иако ћете можда брзо заспати, вероватно ћете имати лош сан и пробудити се раније него обично. Покушајте да пијете умерено.

Једите лагане оброке - Када је вруће, боље имати више лаганих, добро избалансираних, редовних оброка. Храна са високим садржајем воде као што су јагоде, краставац, целер и зелена салата, такође ће помоћи у хидратацији и расхлађивању. Такође храна са високим садржајем течности као што су супе и варива доприносе важној хидратацији.

Уживајте у сладоледу - Једење сладоледа може помоћи на тренутак. Али немојте претеривати са шећером ако сте прегрејани или постоји опасност да се прегрејате.

Паметно заказујте важне догађаје - Генерално, избегавајте заказивање или окупљања на отвореном од 10 до 16 часова, осим ако нема довољно хлада. У супротном, некоме може да позли, јер чак и боравак на трави, може повећати брзину метаболизма осетљивих особа, чинећи их подложнијим топлотном удару или другим проблемима услед високе температуре.

Ако се осећате лоше, клоните се сунца - Потражите хлад ако почнете да осећате симптоме као што су грчеви, главобоља или се прекомерно знојите. Опоравак може доћи чак и сат времена касније. Уколико сумњате на топлотни удар, са симтомима попут мучнине и повраћања, повишеног пулса, несвестице, одмах позовите хитну помоћ.

Прегрејаност тела ствара непријатан осећај и покреће нервозу. Ова нервоза услед врућине, била је и тема истраживања. Која су показала да су високе температуре повезане са агресијом и насиљем, као и незадовољством. Екстремна врућина је један од водећих узрока смртних случајева повезаних са временским приликама у САД сваке године и однесе око 158 живота годишње широм земље у последњих 30 година.

Најефикаснији начини за брзо хлађење

Попрскајте се водом - прскање хладном водом из славине, а затим распршивање (рукама или комадом папира, или стајањем испред вентилатора) је посебно ефикасан начин хлађења. Овај процес симулира знојење на кожи, а затим испаравање и конвективно хлађење коже. Ова стратегија такође може добро да функционише за оне који немају приступ клима уређају.

Потопите руке и стопала у хладну воду - Екстремитети су "радијатори топлоте", посебно када имамо повишену телесну температуру. Деца често воле да иду у тоалет да оперу руке хладном водом када им је врућина и то би требало да чине и одрасли. Вода не мора да буде ледена, како би имала ефекта. 

Полијте своју одећу водом - Није увек практично, али ако вам је врело, смислите начин да навлажите своју одећу. Један од начина да то постигнете: прођите кроз прскалицу, баш као што сте радили када сте били дете.

Чувајте залихе леда у замрзивачу - Можете држати лед на образима, рукама или стопалима.

"Ухватите" хладан ваздух у затворени простор - Током изузетно врућег дана, биће релативно хладних временских интервала - обично око 3 до 7 сати ујутро. Настојте да унесете што више тог хладног ваздуха у своју кућу тако што ћете држати отворене прозоре и ролетне током наведеног периода. А онда, чим сунце изађе, затворите прозоре. 

Пратите временску прогнозу, посебно најаве екстремних временских услова. Како би их дочекали спремно пратите следеће смернице да се припремите на време:

  • Набавите залихе хране и воде за пиће. Ако је потребно, чувајте одређену количину воде у случају да дође до проблема са водоснабдевањем
  • Проверите да ли фрижидери, замрзивачи, вентилатори и клима уређаји раде 
  • Бебе и деца, особе са постојећим здравственим проблемима и старији људи су посебно угрожени током топлијег времена 
  • Уверите се да имате довољно својих лекова и да знате како да их чувате на високим температурама
  • Хронична болест, као што је проблем са срцем, плућима или бубрезима, може се погоршати на високим темепратурама. Посаветујте се са својим лекаром о томе како се најбоље припремити за врућину
  • Набавите залихе ствари које вам могу затребати, као што су креме за сунчање и таблете/прах за рехидратацију
  • Да бисте остали безбедни на путу, проверите гуме, ниво течности, батерију и рад клима уређаја. Носите воду у аутомобилу
  • Сазнајте коме да се обратите у хитним случајевима

 

image
VV inauguration
banner