Магазин

Пити или не пити: Да ли је корисно или штетно пити воду пред спавање

У тихим тренуцима пред спавање многи воле да попију хладну, освежавајућу чашу воде али ова навика може бити штетна по човеково здравље на неочекиван начин. Које су могуће замке овог ноћног ритуала хидратације?
Пити или не пити: Да ли је корисно или штетно пити воду пред спавање© Pexels/Stephan Müller

Многи воле да држе флашу или чашу воде поред кревета, како би утололи жеђ током ноћи или одмах након устајања. Поред тога, има и оних који често пију воду пред спавање, али поједини стручњаци сматрају да би требало обратити пажњу на потребе тела и "правилно" конзумирати течност током ноћи.

"Углавном није препоручљиво пити превише воде пре спавања, али мале количине су у реду," објашњава специјалиста за поремећаје спавања Џесика Венсел Рундо за журнал "Кливлендска клиника". Највећи проблем који претерана количина воде пред спавање може проузроковати је поремећај сна, због учесталог устајања и одлазак у толает током ноћи.

Иако устајање на веома кратко време у току ноћи не делује толико штетно за организам, учестало понављање ове навике и ремећење спавања може имати озбиљне последице на квалитет сна, као и целокупно здравље, поготово након дужег временског периода.

Докторка Венсел сматра да погоршање сна може негативно утицати на имунитет, као и да будуће успостављање стабилније навике спавања постепено може постати све теже и теже. Многа истраживања и статистике показују да људи који спавају мање од шест сати, као и они који се буде више пута у току ноћи, могу патити од повишеног холестерола и крвног притиска, губитка памћења, погоршања когнитивних способности, карцинома...

Због тога се препоручује конзумирање умерених/малих количина воде најкасније два сата пред спавање, како би се избегло устајање у току ноћи. Када се вода пред спавање пије на "одговорнији" начин, постоји неколико бенефита за тело, као што су одржавање задовољавајућег нивоа хидратације, помоћ у варењу, регулисање телесне температуре и ефикасно разбијање токсина у телу.

"Најважније је пронаћи баланс и избегавати превелике количине воде. Не желите да идете у кревет ако се осећате 'суво' и жедно, али не би требало попити целу пуну чашу," саветује др. Венсел.

Како би се спречио осећај жеђи у току ноћи, најбоље је одржавати правилан ниво хидратације у току дана. Вода се мора пити више пута у току дана или конзумирати у облику различитог воћа и поврћа. Такође, добро је пити воду уз сваки/након сваког оброка, након вежбања или током вежбања (у малим количинама). Није потребно пратити генерална правила (мит о о осам чаша воде дневно), већ слушати сопствено тело и потрудити се да конзумирање воде буде свакодневна навика.

"Не постоји одређено доба дана које је оптимално за уношење течности, то је више један непрекидан период током дана који се мора константно поштовати," сматра др. Венсел.

image