Магазин

Историјски музеј Србије: Израђено жезло царице Јелене

Били смо краљевина, царевина, деспотовина, али ни једна круна, као ни већина инсигнија владарске моћи нису сачуване. Једина круна коју Србија поседује је круна краља Петра I Карађорђевића, израђена 1904. године у Француској. "Од сада у Историјском музеју Србије, се могу наћи предмети из династија Карађорђевић и Обреновић, али и владара из преднемањићког периода и владара из лозе Немањића", каже за РТ Балкан Душуца Бојић, директорка музеја.
Историјски музеј Србије: Израђено жезло царице Јелене© Историјски музеј Србије

У Историјском музеју Србије урађен је пројекат и израда идеалних реконструкција средњовековних инсигнија (латински: insigne - знамење, ознаке), што подразумева и круне и жезла и гардеробу и обућу владара. 

"Душан је једини цар и милисли смо да и Душан и Јелена треба да имају израђену и круну и жезло јер то не постоји. То нису никакве реплике и никакви фалсификати, све је рађено на основу фресака на којима се одлично види како су ти предмети изгледали у средњем веку. Израђени су са 13 или 14 различитих средњевековних метода који су се користили у то време за израду таквих предмета. Уређена жезла и круна налазе се тачно поред копије фресаке из Леснова. Управо ову фреске ми имамо у виду када представљамо цара Душана", каже Душица Бојић, директорка Историјског музеја Србије.

"То је нешто што наша деца када оду у манастир могу да виде као дводимензионалну слику, али ми смо ипак музеј и хтели смо да имамо и тродимензионални предмет", каже Бојић.

За сада је урађено десет гардеробних предмета и десет пари обуће владара од Стефана Првовенчаног до цара Душана. Урађене су и круне Деспота Стефана Лазаревића, а сад се завршава круна Деспота Ђурађа Бранковића, као и Симонидина круна. У плану је израда круна Михаила Стонског из десетог века и радиће се круна краља Твртка Првог.

Изложба ових предмета је у току, док се чека стална поставка пред пресељење у нов простор у згради некадашње железничке станице. 

image
VV inauguration
banner