Србија и Балкан

Печат Стефана Немање се враћа у Србију – откупљен на аукцији у Сан Марину

Читава јавност и стручњаци претходних месеци апеловали да се ово историјско благо врати у Србију
Печат Стефана Немање се враћа у Србију – откупљен на аукцији у Сан Марину© Antonio Ahel/ATAImages

За Историјски музеј Србије откупљен је печат великог жупана Стефана Немање, родоначелника династије Немањић, саопштили су из Историјског музеја Србије.

Оловни печат из друге половине дванаестог века је откупљен од аукцијске куће "Артемиде асте" из Сан Марина.

Историјски музеј Србије ће у наредном периоду, након што печат буде донет у Србију, одржати конференцију за медије на којој ће представити овај значајан културно-историјски предмет и упознати јавност са детаљима његовог откупа.

Кустос Никола Кусовац изјавио је раније да је печат великог жупана Стефана Немање из 12. века, који се нашао на акуцији у иностранству, један од јефтинијих бронзаних печата и оценио да би се слични проблеми могли спречити када би држава, односно Министарство културе подизало цену "своје робе" и када би појединац знао да ће бити озбиљно награђен за пронађени предмет.

"Треба да радимо на томе да омогућимо да Министарство подиже цену своје робе, да она не излази ван земље, да немате разлог да правите ризик, да ћете знати ако откријете нешто да ћете бити озбиљно награђени од своје државе, да не бисте добили идеју да нађено ставите у џеп и одете код Малтешких витезова да продате своје благо", рекао је Кусовац.

Кусовац је упозорио да се увек бавимо последицама, а не узроком.

"Колико сам отпатио изгубљених драгоцених предмета значајнијих од овога којих имамо неколико. Кустос Весна Радић рекла је да у самој збирци Народног музеја постоје три печата и да зна да има један оштећен у Ермитажу и три која је неко забележио на цртежу, када није било фотографија", прецизирао је Кусовац.

image