Магазин

Објављена листа најбољих ресторана на свету

На листи од 100 најбољих светских ресторана за 2023. годину доминарају шпански кулинарски креативци и фантастични кувари из Лиме. Умеће и креативност кувара да створи магију на тањиру, уз спој традиције, култура уз модерну припрему и иновације опчинио је жири да баш ове ресторане прогласи најбољим на светском нивоу.
Објављена листа најбољих ресторана на свету© freepik/DCStudio

Избор најбољих светских ресторана одржава се од 2002. године. Жири на овом престижном такмичењу најбољих, сачињен је од 1.080 кулинарских стручњака, пише "Theworlds50best" . Ово је 21. пут како је објављена листа, а погледајте који су се ресторани нашли на листи 10 најбољих на свету.

10. "Table", Париз, Француска

Отворена кухиња и дугачак пулт дизајниран као талас, су поставка за трпезу. Једно од омиљених понуда овог ресторана је десерт са чоколадом, капарима и кавијаром, које је само једно од многих оригиналних јела која се могу наћи. 

9. "Quintonil", Мексико сити, Мексико 

Познато место за мексичку кухињу за коју кажу да помера границе, али познато и по изузетном гостопримству супруге власника овог ресторана. Ресторан је фокусиран на свеже, локалне производе и традиционалне мексичке укусе и технике које су припремљене на модеран начин.

8. "Atomix", Њујорк, САД 

Описан као "шалтер са 14 седишта на Менхетну", доказао је квалитет превазилази квантитет. Атомикс је уједно и најбољи ресторан у Северној Америци.

7. "Lido 84", Гардоне Ривијера, Италија 

Кухиња овог инвентивног италијанског ресторана смештена на живописном језеру резултат је дугогодишњег опсежног истраживања локалних састојака, старих књига рецепата и интернационалних техника кувања. Рикардо и Ђанкарло Каманини дају гостима прилику да искусе италијанску храну на потпуно нов начин.

6. "Maido", Лима, Перу

На јапанском, "маидо" значи "добродошли", поздрав којим запослени у овом јапанском ресторану са перуанским срцем, дочекују сваког посетиоца. Мицухару је кувар и туристички водич на овом путовању у две земље, комбинујћи технике обе кухиње у креирању својих ремек дела. 

5. "Alchemist", Копенхаген, Данска

Када посетите Алхемичара, будите спремни за путовање које се разликује од свега што сте до тада искусили у ресторанима. Позоришни доживљај подељен је на више "чинова" који госте воде кроз различите локације, врсте уметности и изузетне занатске вештине, вођени главним куваром и главним умом Расмусом Манком. Храна је овде више од хране, и то је део разлога зашто је место награђено наградом за гостољубивост, али и петим местом светске листе најбољих ресторана. 

4. "Asador Etxebarri", Баскија, Шпанија

Смештен у мирном баскијском селу окруженом планинама и зеленилом, овај ресторан је прави гастрономски рај у коме се процес кувања одвија на роштиљу. Све је "дирнуто пламеном" кувара, од инћуна на тосту до млечног сладоледа са цвеклом.

3. "Diverxo", Мадрид, Шпанија

Шеф кухиње Дабиз Муњоз ужива у померању гастрономских граница што је више могуће и његов мени је јасна демонстрација тога, говоре посетиоци и гастрономски критичари. Некада се ово кулинарско путовање започне печенним беби хоботницама а затим се наставља кроз креације шпанског кувара, које се може завршити слатким тајландским укусима.

2. "Disfrutar", Барселона, Шпанија

Колективна креација три кувара који припремају храну која изненађује и одушевљава у једнакој мери, користећи модерне технике и нетакнуте састојке. Познати су да тестирају традиционалне предрасуде о финој трпези, што према речима посетилаца, резултира једним од најимпресивнијих кулинарских искустава на свету.

1. "Central", Лима, Перу

Ресторан постоји од 2008. године, а 2018. године су се преселили у пространу зграду у Лими где гости могу да уживају у путовању кроз 15 различитих перуанских екосистема, категорисаних по надморској висини од 15 метара испод Тихог океана до 4.200 метара у Андима.

Свако јело на менију одражава порекло његових састојака, од Суве долине (шкампи, лоче тиквице, авокадо) до амазонске воде (пацу риба, лубеница и лист коке). Изгласан као број 1 на овогодишњој листи, Централ је крунисан за најбољи ресторан на свету 2023. године. 



image