Магазин

Студија показала: Исти чај из дебеле чаше је сладак, а из танке - горак

Нови експеримент показује да дебљина чаше може утицати на људску перцепцију укуса. У овом случају, дебела чаша је повезана са слатким, а танка чаша са горким укусом. Тест показује занимљив однос између људских чула и на који начин блокирање једног од њих (у овом случају вида) утиче на човекову перцепцију надражаја и укуса.
Студија показала: Исти чај из дебеле чаше је сладак, а из танке - горак© Pexels/Mareefe

Истраживачки тим предвођен Ацуноријем Аригом, професором когнитивне психологије у Токију, открио је да дебљина стакла утиче на начин на који људи перципирају укус. Чак иако је у питању поптуно исто пиће, ако га људи пију из различитих посуда, могу различито регистровати укусе, објаснили су за холандски часопис "Фуд енд хјуменити (Food and Humanity)".

У студији је учествовало преко педесет студената универзитета, у старости од осамнаест до двадесет четири године. Стручњаци су им ставили повез преко очију и тражили су од њих да пију флаширани (купљен у продавници) зелени чај из танке, лагане чаше (1,2 милиметра, 159 грама), па затим исти напитак из чаше од дебелог, тешког стакла (2,8 мм, 228 грама). Учесници су затим оцењивали чај узимајући у обзир седам критеријума квалитета: слаткоћа, горчина, киселост, благост, богатство укуса, хладноћа и "умами" (на јапанском - пријатност укуса).

Резултати су показали разлике у процени слаткоће и горчине, при чему је чај из дебље и теже чаше чешће добијао оцену "слатког", а из тање и лакше чаше, чешће добијао оцену "горког". С друге стране, када је исти експеримент спроведен коришћењем чаша само различите дебљине или само различите тежине, није пронађена разлика у процени укуса. Тим је закључио да комбинација "дебљина" и "тежина", заједно утичу на укус.

Истраживачи кажу да постоји могућност да је заобљени обод дебеле чаше могао да остави позитиван утисак, а танко стакло може оставити оштар, негативан утисак, из чега долази до асоцијације "дебље са слатким" и "танко са горким".

Да метеријал и текстура посуде могу утицати на укус, показала су и истраживања многих других научника. Професор Арига је истакао да свест о овом феномену може утицати на служење пића у ресторанима и да може бити од помоћи угоститељима, како би одређена пића сервирали на најбољи могући начин, да би се истакао укус.

Још неколико интересантних примера о утицају изгледа посуда на храну и пиће је за "Гардијан" поделио психолог Чарлс Спенс: прво, јагоде на белом тањиру могу деловати десет одсто укусније. Затим, црвена храна неутралног укуса може утицати на укус вина, а храна која се служи на тањиру који има текстуру може јаче истакнути укус зачина.

image