Магазин

Певање у групи за побољшање менталног, али и физичког здравља

Осим што је забавно, подиже расположење, ублажава стрес и очвршћује пријатељства, певање заједно са другима може бити ефикасан лек против болова, стреса, туге и проблема са памћењем. Постоји неколико добрих разлога зашто следеће окупљање са породицом или пријатељима може да буде весело караоке вече.
Певање у групи за побољшање менталног, али и физичког здравља© Pexels/Kampus Production

Постоје бројни бенефити које певање доноси. Од успаванки за децу до познатих песама које људи весело певају на прославама, сигурно је да певање може имати изузетно позитивни утицај на живот, доноси на стотине лепих успомена и забавних искустава. Осим што је препоручљиво повремено певати "сам са собом", постоје бројне научно доказане користи које доноси певање у групи, које могу бити драгоцене не само за емоционално, већ и за физичко здравље:

Ублажава стрес

Певање је активност у којој човек ужива и може да се "ослободи", тако да се сигурно може рећи да игра велику улогу у ублажавању стреса. У једној студији из 2017. године, научници су  мерили количину кортизола (хормона стреса), код учесника пре и после певања. Откривено је да је количина кортизола била очигледно нижа након певања, што је показатељ да су се људи осећали опуштеније након што су отпевали одређену мелодију. Исти резултати су се показали без обзира да ли је појединац певао сам или у групи, мада се певање у групи препоручује због осећаја заједништва који се јавља када певамо са другим људима.

У истраживању је постојала само једна "цака": како би дошло до ублажавања стреса, потребно је певати у опуштајућим условима. Слична студија је показала да певање пред публиком заправо може повисити нивое кортизола.

Побољшава функцију плућа

Пошто певање захтева дубоко дисање и контролисану употребу мишића у респираторном систему, може бити корисно за оне који имају проблема са дисањем/плућима. Истраживања су показала да различите технике дисања које се користе уз певање могу бити од користи за људе који болују од:

  • Хроничне опструктивне болести плућа (ХОБП)
  • Астме
  • Цистичнае фиброзе
  • Рака
  • Мултипла склерозе
  • Квадриплегије

Иако певање није терапија која може да излечи наведена стања, стручњаци верују да је може бити корисно за добијања снаге у респираторним мишићима. Поред тога, сматрају да певање повећава количину кисеоника у крви.

Развија осећај припадности и повезаности

Анализе показују да када певамо заједно са другима, вероватно ћемо осетити исту врсту другарства и повезаности коју доживљавају играчи у спортским тимовима.

У једној студији из 2014. године, у којој је учествовало преко десет хиљада школараца, истраживачи су открили да су деца у програму певања и музичког ангажовања развила веома снажан осећај заједнице и друштвене укључености. Затим, истраживање из 2016. у којем је учествовало преко триста одраслих учесника, откривено је да су људи који су певали заједно у групи рекли да су осетили већи осећај благостања и значајне повезаности, него људи који су певали соло.

Једна од неурохемикалија које се ослобађају када се људи осећају повезаним је окситоцин, такође познат као хормон љубави. Окситоцин се такође лучи када љубавни парови проводе време заједно и често се додирују, грле... Другим речима, певање у групи може довести до исте реакције у мозгу. Због тога, ако се осећамо усамљено и потиштено, певање са пријатељима или породицом може бити прави лек.

Повећава толеранцију на бол

Певање помаже у ублажавању стреса, анксиозности и генерално може значајно поправити расположење. Може имати и улогу у постепеном повећању толеранције на бол, јер се током певања (поготово у групи) ословађа ендорфин, хормон среће, који се такође назива и "природним леком за болове".

Помаже током туговања

Певање у групи помаже не само код физичког, већ и код емоционалног бола, након што изгубимо вољену особу. Учесници једне студије из 2019. године су били у процесу туговања и истраживачи су открили да се онима који су певали у хору, временом нису погоршавали симптоми депресије, а накнадни осећај благостања је остао стабилан месецима касније.

Штавише, хорски певачи осетили су постепено побољшање самопоштовања након 12-недељног периода трајања студије. Учесници који у истом истраживању нису певали, наводно нису пријавили овакав напредак. Истраживачи су закључили да групно певање може бити добра опција за људе којима је потребна додатна подршка током жаљења.

Побољшава памћење код људи са деменцијом

Људи са Алцхајмеровом болешћу и другим врстама деменције доживљавају постепен губитак памћења, али студије су показале да су људи са наведеним стањима могли лакше да се сете текстова песама од појединачних речи/реченица.

У једној студији о певању од стране Алцхајмерове фондације, учесници који су певали су рекли да је "било лепо сетити се нечега". Поред стихова, поједини певачи из студије су открили да им је певање познатих песама изненада вратило успомене из живота које су претходно заборавили. Истраживачи су открили да је певање песама научених у млађем узрасту изазвало спонтани повратак детаља из живота многих испитаника.

Помаже у унапређењу говорних способности

Пре неколико деценија, научници су почели да истражују ефекте певања код људи који, због одређеног неуролошког стања, имају сметње у разговору. Истраживачи су открили да певање побољшава способност говора код људи са:

  • Аутизмом
  • Паркинсоновом болешћу
  • Афазијом након можданог удара
  • Муцањем

Певање истовремено стимулише више подручја мозга, што може омогућити људима са оштећењем једног дела мозга да успешније комуницирају коришћењем других, функционалних делова мозга. Певањем се одређени гласови у речима могу продужити, што потенцијално олакшава изговарање. На крају, током певања и праћења ритма (тапкањем рукама), могуће је помоћи људима у одржавању ритма говора, који би иначе представљали изазов.

image