Магазин

Како се мозак предузетника разликује од мозга менаџера

Ако сте икада познавали некога ко има предузетничке способности, ко је имао иновативне идеје још у раним годинама живота, схватили сте колико су такве особе јединствене. Данас научници ову различитост истражују испитивањем мозга предузетника, а дошли су до закључка да су они заиста другачији, пре свега јер имају когнитивну флексибилност.
Како се мозак предузетника разликује од мозга менаџера© freepik/rawpixel.com

Јасно је да иновативност у пословању, креативност и можда виши степен отпорности на одбијање, красе предузетнике. Сада ново истраживање показује да овакве особе поседују и узузетно висок ниво нечег другог - когнитивне флексибилности (способност когнитивног система да прилагоди своју активност и садржај, пребацивање између различитих правила, одржавање више концепата истовремено...), преноси "Сајколоџи тудеј".

Упоређивање мозга менаџера и предузетника

У фантастичној мултидисциплинарној студији у Белгији, истраживачи су користили магнетну резонанцу како би упоредили мозгове менаџера и предузетника. И оно што су открили било је запањујуће. Мозак предузетника показао је значајно већу повезаност између десне инсуле (део мозга одговоран за зависност) и предњег префронталног кортекса, у поређењу са мозгом менаџера. Ова комбинација значи већу когнитивну флексибилност код предузетника.

Шта је когнитивна флексибилност? Укратко, то је способност мозга да промени своју перспективу када је то потребно, да буде у стању да прихвати другачије гледиште и да се прилагоди новим информацијама. Људи са високом когнитивном флексибилношћу су способнији да пронађу нове начине за решавање проблема, покажу више вештина у прилагођавању новим ситуацијама и препрекама како се оне појаве, и мања је вероватноћа да ће се држати крутих образаца размишљања и бити претерано оптерећени мислима о стварима које су се десиле. Људи са високом когнитивном флексибилношћу такође могу имати природну склоност ка већој креативности и истраживању нових идеја, и бити боље прилагођени за промену менталних брзина "у ходу", када ситуација то захтева.

Ти квалитети су прилично важни за некога ко следи нову пословну идеју. Оно што је ову студију учинило посебно важном је то што је процењивала мозак учесника док су били у мировању, а не само док су покушавали да обаве когнитивни задатак. Због тога је још вероватније да постоје значајне разлике у неуронској повезаности у свим сегментима живота, па и у свакодневном животу.

Неговање когнитивне флексибилности

Важно је схватити, кажу стручњаци, да се когнитивна флексибилност може повећати кроз праксу! Постоје разне врсте вежби за побољшање и неговање флексибилног размишљања, од тражења нових искустава, до тога да постанете проницљивији посматрач свог унутрашњег гласа, до изазивања себе у свакодневном животу тако што ћете променити своје понашање или испробати нешто познато на нов начин.

Штавише, важно је напоменути да ова студија не потврђује да су предузетници сами по себи, били природно когнитивно флексибилнији, већ сугерише да можда  предузетничко искуство створа когнитивну флексибилност?

У том циљу, зашто не би свако од нас изазвао себе да се унесе мало предузетничког духа у свакодневни живот, питају се научници. Дакле, не мора да се започне посао, али можда могу да се развијају креативне навике, па на пример скинемо неколико стотина динара са рачуна велике набавке или поставимо себи циљ да ћемо научити како сами да решимо проблем одржавања куће или дворишта, пре него што платимо некога. Стручњаци кажу да се овде не ради само о новцу, већ о побољшању когнитивне флексибилности, што је одлично за све, без обзира да ли смо увек били предузетничког духа.

image