Магазин

"Црвене заставице" које нам говоре да је право време да променимо посао

Промена посла и напуштање сигурности коју имамо у наш живот уноси велику количину стреса, а "ушушканост" на коју смо навикли често нас завара када је у питању стварно стање ствари на послу. Које су то "црвене заставице" које говоре да је време да се поздравимо са тренутним и потражимо други посао на коме ћемо уживати више и имати могућност личног и каријерног раста?
"Црвене заставице" које нам говоре да је право време да променимо посао© Canva / SrdjanPav

У идеалним околностима одлазак на посао је право задовољство - и колектив је сјајан, и посао доноси уживање и развој, а и шеф уме на прави начин да вас стимулише да дате сто посто себе. Са такве позиције ретко ко пожели да оде, али не посрећи се свима и увек. Штавише, далеко чешће се у пракси сусрећемо са онима који мрзовољни одлазе на своја радна места, маштају да се радни дан и недеља што пре заврше како би "одморили главу" од посла и колега, а одлазак на боловање им дође као друга врста одмора. И тако из дана у дан, из недеље у недељу. Како изаћи из тог зачараног круга и који су то сигнали који нам говоре да је време да почнемо да тражимо други посао?

"Цупкате у месту" већ јако дуго

Чар сваког посла је савладавање нових знања, стицање нових контаката и постизање постављених циљева. На самом почетку то обично и јесте тако, али са временом се може десити да један по један, ови параметри почињу да стагнирају. Сва неопходна знања за обављање посла сте савладали и сада га радите "левом руком", а контакти су се мање више усталили - нових познанстава нема, а нема ни циљева које треба да "освајате".

После неког времена посао вам постаје досадан и незанимљив, а "цупкање у месту" почиње да вам уноси незадовољство. Управо ово је тренутак да размислите - да ли је за вас у реду да још неколико година (ако не и деценија) проведете на тој позицији или сте ипак жељни учења и развоја на некој другој позицији унутар фирме или код другог послодавца?

Ваше тело вам "говори" да нешто није како треба

Стрес је саставни део сваког посла, а начин на који излазимо на крај са њим зависи само од нас. Ипак, уколико приметите да ваш организам полако "отказује" сарадњу дајући јасне сигнале да се не осећа како треба, време је да се запитате шта је то погрешно и шта је то што угрожава ваше здравље када је посао у питању.

Обично тело даје веома јасне сигнале да ствари нису онакве какве би требале бити, а занемаривање тих сигнала сигуран је пут ка "изгарању" на послу, а касније и здравственим проблемима проузрокованим стресом. Зато немојте затварати очи на повишен притисак, трзање ока или непрестану "мождану маглу" - врло вероватно да вам организам говори да је време да поразмислите о промени посла.

Професионални развој је остао у прошлости

Када се тек запослите, нова знања и искуства саставни су део ваше свакодневнице - упознајете се са задацима који вас очекују у раду, са системом и новим колегама, а подељена знања јачају ваше самопоуздање и професионални портфолио. Ипак, то најчешће траје само неко време, а затим долазите у фазу где је све стабилно, где осећате да сте све савладали и стекли потпуну аутономију у раду.

Колико год ово звучало сјајно, стагнација у професионалном (као и личном) развоју веома је лоша како по вас, тако и по компанију. Због тога је важно да приликом одабира компаније обратите пажњу управо на овај фактор, премда од континуираног развоја зависи ваше задовољство послом, али и продуктивност.

Немате осећај да доприносите компанији

Када радите оно што волите, имате осећај да сте испунили своју мисију, знате због чега се трудите и имате јасну слику ваших достигнућа. Ипак, у пословном свету често ухватимо себе како се вртимо између састанака, презентација, извештаја и планова, попут хрчка у точку и размишљамо: "А где је нестала она варница са почетка?" Зато пре него што се помирите са тиме да те "варнице" нема и да је неће ни бити, размислите - можда је тражите на погрешном месту.

image