Магазин

Критеријуми за "савршеног кандидата" за посао су се променили

Класичан "идеални" кандидат за посао је одувек морао имати адекватно образовање, техничке вештине и импресивну биографију. Ипак, са променом времена, долазе и многе промене у запошљавању и регрутери постепено уводе мало другачије критеријуме за кандидате, преноси Би-Би-Си.
Критеријуми за "савршеног кандидата" за посао су се променили© Pexels/fauxels

Стручњаци сматрају да је пандемија имала велики утицај на промену традиционалних схватања о пословима. Пре свега, скоро цео свет је радио од куће, а многе компаније су чак и  данас наставиле исти режим, јер су приметиле одређену корист "неконвенционалног" обављања посла. Исто тако, особине и вештине "савршеног кандидата" се постепено мењају.

Раније је било потребно похађати добру школу, имати претходно (и успешно) радно искуство и доказе о вештинама које су потребне за жељену улогу. Наравно, практично знање и искуство у струци је и даље изузетно важно и потребно, поготово за одређене послове који могу бити врло захтевни. Ипак, традиционална "идеална" биографије за многе компаније више није доминантна као некада.

Иако су техничке вештине традиционално доминирале, неке компаније се удаљавају од избора потенцијалних запослених само на основу техничких способности. То не значи да практично знање више није потребно - неки послови и даље захтевају веома специфичну експертизу. Али сада, кажу стручњаци, неки описи послова често стављају у први план мање "опипљиве" способности - "меке вештине" (soft skils), као што су лидерство, став према тимском раду. Квалитет одржавања међуљудских односа или чак личност кандидата постају веома цењене компоненте у процесу запошљавања.

Давање приоритета другачијим вештинама је природан одговор на пандемију, сматрају регрутери. Верује да су турбулентне промене затварања, прилагођавања новим режимима и суочавање са нестабилном економијом показале вредност запослених који су се добро сналазили са остатком тима под тешким околностима.

"Способности комуникације су посебно високо на листи за потенцијалне запослене који ће радити од куће или сарађивати са онима који раде на даљину," каже Јан Тегзе, технолошки регрутер у Чешкој. Додаје да су емпатија, флексибилност, поштовање и добре вештине слушања од суштинског значаја за компанију. "Идеални" кандидат мора бити прилагодљив, што му, према истраживањима, може осигурати место у фирми чак и током непредвидивих догађаја.

Многи регрутери су свесни да је пандемија многе спречила од развијања професионалних вештина (поготово младе), тако да наведене способности, особине и сналажљивост се узимају у обзир. "Уклањањем акцента са 'чврстих' вештина са огласа за посао отвара опције за оне који, на пример, нису имали прилику да похађају или заврше одређену школу у претходне три године," сматра Хан.

Поједине компаније чак истичу да су многи услови за објављивање огласа само формалност, што охрабрује кандидате да се пријаве, иако можда не испуњавају званичне критеријуме.

Позитивне стране наведених промена се не могу занемарити, али Тегзе саветује да се не би требало исувише ослањати на новитете у условима запошљавања. Сматра да одређена компанија може поставити оглас у коме пише да практичне вештине "нису најважније" (јер ће подстаћи велики број пријава), али и даље постоји могућност да ће фирма запослити само оног ко има највише искуства у траженом пољу, без уважавања других фактора.

Хан додаје да, иако се на "неконвенционалним" огласима вреднују различита животна искуства и позитивне особине, техничке способности неопходне за рад ће се и даље ценити и поштовати. Сваки регрутер одређује шта је најбољи избор за компанију и у којим случајевима је практично знање мање или више потребно. Ипак, може се потврдити да се дефиниција "идеалног" кандидата постепено мења и да би је требало прихватити и истраживати у ком правцу може да настави да се развија.

"Заиста ме није брига за школовање или компаније у којима је прошли кандидат радио," изјавио је Хан, "Занима ме да ли имају праве вештине које су потребне за посао, као и прави менталитет, да ли ће се уклопити у културу компаније." Додаје да подржава нови приступ, јер разноликост на радном месту доводи до тимова који боље функционишу.

Каква је ситуација у Србији

Према подацима сајта "Инфостуд", истраживања спроведена међу послодавцима показују да највише обраћају пажњу на кандидате који имају следећих шест особина:

Самопоуздање

Ако сте кренули у потрагу за послом са предубеђењем да међу стотинама кандидата не постоје шансе да управо ви будете изабрани, онда сте у старту осуђени на неуспех. Ако сами не верујете у себе, неће ни послодавац.

Професионалност

Одређене ситуације у послу дозвољавају опуштеност, али то морате претходно заслужити. Ако се први пут појављујете код неког послодавца, било да је то разговор за посао или први радни дан, обратите пажњу да свом саговорнику/саговорницима показујете поштовање и будите пристојно обучени.

Спремност на иновације

У ери интернета и доступности великом броју информација из свих области, ствари се на пословном плану мењају из дана у дан. Ако нисте спремни да усвајате нова знања и вештине, време ће вас брзо прегазити. Будите спремни на сваки вид пословног усавршавања.

Радозналост и њена примена на послу

Радознале особе се деле у две групе: они које занима шта се десило и они које занима шта се десило и зашто се десило. Послодавци воле ову другу групу. Ако се адекватно удубите у пословне процесе у вашој компанији, онда ћете знати и да реагујете ако дође до застоја у њима.

Тимски рад

У озбиљним компанијама тим је увек изнад појединца. Ако сте спремни помоћи другима из вашег тима и потребе тима ставити изнад личних, онда сте идеалан тип радника и добар ментор новозапосленима. Допринос таквих особа коначном пословном успеху је огроман.

Самосталност у раду

Ниједан послодавац не жели довека да изиграва "маму и тату" својим радницима. Послодавци желе кандидате који су свесни својих пословних обавеза, који их испуњавају на адекватан начин и којима нико не мора сваки дан говорити шта треба да раде.

image