Магазин

Стручњак саветујe шта да радимо када нас уједе инсект

Путовања нису само море позитивних искустава, већ и скривених ризика. Да случајни сусрет са опасним инсектом или животињом не би завршио озбиљним здравственим проблемима, пре путовања проучите препоруке лекара. Стручњак саветује како минимизирати ризик од уједа и шта учинити ако до њега ипак дође.
Стручњак саветујe шта да радимо када нас уједе инсект© freepik/travel-photography

На територији било које земље на свету, постоје одређени ризици и путник мора унапред да буде упознат са њима. Специјалиста за заразне болести, може помоћи да се боље упознамо са потенцијалним проблемима који нас могу очекивати на путовању. Он ће нам рећи како се можемо заразити приликом посете одређеном месту, али и дати нам упуте како да се заштитимо - да ли је то вакцинација, реалан и прилагођен избор одеће, добро опремљен комплет прве помоћи или једноставно поштовање безбедносних правила, пише магазин "Буро 247". 

Запамтите да већина животиња не напада људе (наравно, изузев комараца). Правило ненападања људи односи се пре свега на паукове, змије и шкорпије. Најчешће људи буду ти који налете на ове животиње и то непажњом, седну или стану на њих или чак обују ципеле у које се претходно удобно сместила нека од поменутих животињица. 

Зато би требало следити следећа правила која је препоручио доктор Данила Конов, инфектолог:

  • Пажљиво прегледајте одећу и обућу пре него што их обучете/обујете ако сте на отвореном. Уколико кампујете, очистите под шатора, истресите вреће за спавање пре употребе.
  • Не остављајте отворене флаше са лимунадом јер лако може да се увуче у њих на пример, оса. Ако попијете гутљај пића са осом, онда је сасвим могуће добити убод у ждрелу или једњаку, што је изузетно опасно а додатно се може појавити и гушење.
  • Увек користити заштитне мреже против комараца, репеленте (средства која одбијају комарце), а у подручјима где има маларије узимати унапред правилно одабране лекове.
  • Не дирајте змије и непознате инсекте. Ако берете печурке, бобице или огрев за ватру, пажљиво погледајте испод ногу. Такође, пазите и на своје руке како не бисте налетели на претњу која вреба у трави.
  • Увек спакујте комплет прве помоћи на путу и ​​знајте напамет све лекове у њему, као и чему служе.
  • Вакцинишите се унапред против оних инфекција које могу представљати претњу на вашем путу.
  • Не дирајте животиње луталице. Запамтите: њихови уједи, огреботине и пљувачка могу бити изузетно опасни и могу вас довести до инфекције беснилом.

Да ли је могућа заштита од уједа маларичног комарца је питање које интересује многе људе. Маларију преносе женке комараца које су свеприсутне и преносе болест углавном у тропским земљама. Ако су вас случајно напали опасни комарци, постоји ризик да се разболите. Прекасно је да се било шта чини у том тренутку, а требало је да почнете да узимате лекове за превенцију маларије унапред, каже доктор Конов.

Шта радити у случајевима да нас је ујео паук, шкорпион или змија током путовања? Најважније правило: ако вас угризе потенцијално отровни инсект или змија, морате, ако је могуће, позвати одмах хитну помоћ. Повређени треба да престане да се креће. Ако је ујед био на удовима, мора се фиксирати приступачним предметом, као што је удлага. Или везати једну ногу за другу, ако говоримо о ногама. Очистите угриз сапуном и водом или било којим антисептиком и нанесите хладан завој или лед на рану. Ово ће успорити апсорпцију отрова.

Ако вас угризе нешто налик пауку или шкорпиону, покушајте да га ухватите да бисте га касније идентификовали, односно потврдили порекло угриза. Никако то не радите са змијом, јер она може поново да вас угризе. Не можете истиснути отров из ране: то ће повећати његову апсорпцију и повредити ткива. Постоји мишљење да је потребно исисати отров у првих 15 минута након угриза. Међутим, имајте на уму да у неким случајевима то може бити опасно, посебно када су у питању уједи тропских животиња, јер њихов отров садржи неуротоксичне супстанце. Ако се налазите у области где не можете да добијете хитну медицинску помоћ, а угриз изазива јак бол или се оток врло брзо шири, узмите лекове против болова и антихистаминике. И обавезно пијте што више воде: то ће помоћи да се разблажи отров у крви, олакша рад јетре и бубрега.

Које су могуће последице уједа

Нису сви отровни инсекти и змије смртоносни. Али увек постоји ризик од индивидуалне нетолеранције и развоја стања опасних по живот. Ујед бесне животиње може изазвати инфекцију, па чак и смрт. Последице уједа/сисања крпеља су мање смртоносне, али и лајмска болест и енцефалитис могу довести до озбиљних компликација како на срцу, тако и нервном систему.

Уједи змија, инсеката и шкорпиона могу изазвати акутну алергијску реакцију и бити фатални. Различите неуротоксичне супстанце у отровима могу трајно оштетити нервни систем, а отров неких змија може изазвати крварење. Отров паука каракурта (медитеранска црна удовица), може довести до заустављања респираторног центра у продуженој мождини, а самим тим и дисања.

Да ли вакцине штите од потенцијалних опасности

У описаним ситуацијама вакцинација може заштитити само од тетануса, а ово ће помоћи код уједа паука и топлокрвних животиња као што су пси. Вакцину можете примити месец дана пре путовања. Али генерално, ова вакцинација се препоручује свима - једном у десет година. Лекар ће на лицу места то решити и одлучити да ли је потребна додатна доза вакцине. Ако вас је топлокрвна животиња огребала или угризла, можда ће вам требати терапијска имунизација, односно вакцина, понекад уз имуноглобулин.

Против крпељног енцефалитиса, мора се вакцинисати унапред, јер се имунитет развија тек након увођења друге дозе вакцине. Такође, након неколико уједа паука и змија, мора се убризгати посебан серум за неутрализацију токсина.

image