Магазин

"Последње ремек-дело" Густава Климта продато је за рекордних 108,4 милиона долара

Последњи портрет који је урадио Густав Климт постао је најскупље уметничко дело икада продато на једној европској аукцији, када је продато за невероватних 85,3 милиона фунти (108,4 милиона долара) у Лондону.
"Последње ремек-дело" Густава Климта продато је за рекордних 108,4 милиона долараGetty © John Phillips

Слика "Дама са лепезом" (Dame mit Fächer), на којој је приказана непозната жена, поставила је нови рекорд за Климтова дела, надмашивши његову "Берхову шуму" из колекције покојног суоснивача Мајкрософта Пола Г. Алена, која је прошле године донела 104,6 милиона долара. Надметање је трајало свега 10 минута пре него што је дело отишло у руке неидентификованог купца из Хонг Конга, наводи аукцијска кућа "Сотби", а преноси Си-Ен-Ен.

"Дама са лепезом" је била једна од две слике које су пронађене у атељеу аустријског уметника након његове смрти 1918. године, наводи Сотбис.

Дело које је уметник започео годину дана раније, 1917.године, изведено је у Климтовом карактеристично богатом, експресивном стилу. Као и већи део његовог рада, он приказује утицаје источне Азије који су обликовали његов рад - не само у лепези коју држи непознат модел, већ и коришћење мотива феникса и цветова лотоса. 

Аукцијска кућа "Сотби" је назвала Климтов портрет "последњим ремек-делом", а руководилац одељења продаје импресионистичке и модерне уметности, Томас Бојд Бауман, уочи продаје описао га је као "запањујуће.

"Лепота и сензуалност портрета леже у детаљима: наноси плаве и ружичасте боје оживљавају кожу женског модела, паперјасте линије њених трепавица и стиснуте усне дају карактер њеном лицу", рекао је он у саопштењу за јавност.

Већина Климтових најпознатијих дела - укључујући његов култни "Пољубац", произашла је из његове раније "Златне фазе", у којој је често инкорпорирао златне листиће у сву уметност, али овај период његове каријере завршио је на прелазу 1910.

"Дама са лепезом" је један од ретких Климтових портрета који су још у приватним рукама. Неуобичајено је да је квадратног облика, величине отприлике један метар у висину и ширину. За разлику од многих најпознатијих Климтових портрета, дело није наручено, што значи да је вероватно насликано из личног задовољства, рекла је Хелена Њуман, уметничка директорка импресионистичке и модерне уметности у "Сотбију". 

"Ово… је нешто сасвим друго - техничка демонстрација снаге, пуна експериментисања и померања граница, као и искрена ода апсолутној лепоти", додала је.

Цене Климтових слика су у последње две деценије експлодирале. Аустријанац је сада међу само неколицином уметника чија су дела јавно продата за деветоцифрене суме.

Сматра се да су друга дела у приватним трансакцијма продата за још више износе. Према Фајненшал тајмсу, судски документи из текућег правног спора између руског милијардера Дмитрија Риболовљева и трговца уметнинама Ива Бувијеа показали су да је олигарх купио Климтове Водене змије II за 183,8 милиона долара.

Климтов Портрет Аделе Блох-Бауер I је у међувремену купио амерички бизнисмен Роналд Лаудер за 135 милиона долара 2006. Десет година касније, Опра Винфри је продала још један приказ исте теме, Портрет Аделе Блох-Бауер II, кинеском купцу за 150 милиона долара, наводи "Блумберг" .

image