Магазин

Хебрејска Библија из 900. године наше ере продата за 38,1 милион долара

Хебрејска Библија, која датира из 900. године наше ере и један је од најскупљих рукописа на тржишту антиквитета, продата је у Њујорку за 38,1 милион долара.
Хебрејска Библија из 900. године наше ере продата за 38,1 милион долара© printscrean / youtube AFP

Аукцијска кућа Сотби је очекивала да би Кодекс Сасун, назван тако по свом најпознатијем власнику Дејвиду Соломону Сасуну, који је Библију купио 1929. за 350 фунти, могао постићи цену између 30 и 50 милиона долара, преноси Њујорк тајмс.


Готово комплетну и изузетно добро очувану хебрејску Библију, којој недостаје тек неколико страница, а чине је 24 књиге, Сотби је продао након четвороминутног надметања двојице понуђача, за 38,1 милион долара, наводи се у саопштењу аукцијске куће. Купио ју је бивши амерички дипломата Алфред Мозис у име америчке непрофитне организације која ће Библију поклонити Музеју јеврејског народа АНУ у Тел Авиву, наводи се у објави.

Понуда премашује износ од 30,8 милиона долара за колико је 1994. продат рукопис Леонарда да Винчија, Кодекс Леикестер, саопштио је Сотби. То је свакако било испод процењених 50 милиона долара како је Сотби у фебруару проценио да би могао да се прода и испод 43,2 милиона долара плаћених 2021. за прво издање Устава САД, што је светски рекорд за било коју књигу или документ.

image