Магазин

Скелет Ти - рекса продат за скоро 6 милиона евра: Које су још необичне ствари продаване на аукцијама

Скелет Тираносауруса, стар 67 милиона година, продат је на аукцији у Цириху  за око 5,6 милиона евра. Делови диносауруса одлазе у приватне колекције акционара који су спремни да плате огромне суме. Претходних година, на аукцијама су се нашли и Черчилови зуби и део свадбене торте краљице Елизабете II. Шта све акционари широм света купују и колико су спремни да плате делове приватности или историје, па чак и свемира?
Скелет Ти - рекса продат за скоро 6 милиона евра: Које су још необичне ствари продаване на аукцијамаGetty © Amanda Edwards

Најспектуларнији скелет Ти-рекса који постоји, дуг 11,6 метара и висок 3,9 метара, продат је у аукцијској кући "Колер" у Цириху за 5,6 милион евра. Назван је "293 Тринити", јер је склопљен од три различита диносауруса, пронађена на америчком тлу, у околини Монтане и Вајоминга. Овај примерак диносауруса представља раритет јер више од половине костију заиста припадају диносаурусу, за разлику од већине скелета диносауруса који се продају на аукцији, а који су делимично састављени од одливака или замене.   

Након ове продаје, научници су забринути због све већег броја фосила диносауруса који завршавају у приватним колекцијама.

Које су то најчудније ствари које су са аукције, за високе износе, завршиле у приватним колекцијама

Уколико вас је зачудио диносаурус на аукцији, знајте да је аукцијски свет препун чудних и необичних предмета, а најуникатније ствари налазе најширу публику. Аукција је намењена људима који желе нешто ретко и јединствено, а у прошлим временима могло је да се купи све, од одеће славних до читавих империја, а то се до данашњих дана не мења.

Мерилин Монро - од хаљина до приватних предмета

Деценијама је глумица Мерилин Монро, звезда златног Холивуда и вечити секси симбол интересантна акционарима. Тако је хаљина коју је чувена глумица носила током снимања сцене из "Седам година верности", на једној од аукција достигла цену од чак 5,6 милиона долара. И док су се продавале хаљине коришћене у култним филмовима или ношене током одређених догађаја, прошле године се отишло корак даље, па су се на једној аукцијској продаји у понуди нашле и приватне ствари чувене ММ. Овај пут у приватне колекције отишла је празна амбалажа кармина, лажне трепавице, коришћене сенке за очи. Неколико њених хаљина, али и белешке, писма, фотографије, чак и медицинска документација њеног естетског захвата, понуђене су знатижељним акционарима дубоког џепа.

Праменови косе који вреде хиљаде долара

Прављење колекције од косе својих идола, практиковало се још и у време Бетовена, па како су се локне овог композитора показале вредним за ДНК истраживања, можда и прамен косе Елвиса Прислија, продат за 90.370 фунти послужи у исте сврхе. Интересовање обожаваоца за косу својих идола попут музичара Џона Ленона, али и Џона Кенедија, резултирало је аукцијом која је достигла високе цифре. Али, овој помами за интимним деловима нису одолели ни обожаваоци Че Геваре, а за узорак његове косе постарао се, ни мање ни више, већ бивши агент ЦИА.

Након нервног слома певачице Бритни Спирс, којем је сведочио цео свет, она је ошишала своју косу, а праменови њене косе продати су за милионе евра убрзо након тога.

Дах брачног пара Џоли/Пит и парче свадбене торте краљице Елизабете II 

Након што је продато парче венчане торте краљице Елизабете II за 560 британских фунти, свет се запитао коме је црни комад овог свадбеног колача могао бити интересантан. Али, овде није крај овој необичној куповини. Дах брачног пара Џоли/Пит за који није јасно како је узет а ни "упакован", продат је за око 380 евра 2010. године.

За неке акционаре је право благо ако пронађу у продаји мало воде коју је Елвис Присли попио на паузи концерта у Северној Каролини, а купили су је за 455 долара. А поред воде, у продаји се нашао и један до краја непоједени тост који је остао иза глумца и певача Џастина Тимберлејка из 2000. године, који је продат за хиљаду долара.

Интимни предмети познатих особа

Џон Ленон, музичар и певач, један од оснивача култне групе Битлси, занимљив је деценијама и његове интимне ствари често су на аукцији. Тако је на аукцији за 15.000 долара продата његова WC шоља.

Уколико шоља за тоалет не делује довољно интимно, можда би Черчилова протеза била нешто интимнији поклон за неког од акционара? Управо је на једној од аукција продата протеза са неколико вештачких зуба овог политичара за 15.200 фунти.

Јавна добра и делови свемира

Три мала камена, које је совјетска мисија из 1970. године донела са Месеца, продата су на аукцији за 855.000 долара. Ово је први пут да је "део других светова" понуђен и продат јавности.

За разлику од камења са других планета, добро познати натпис Холивуд, који стоји на брду изнад Лос Анђелеса, заправо његово оригинално издање, продато је у новембру 2005. године за 450.400 долара.

Још један симбол познат целом свету, Ајфелов торањ, то јест један део његовог степеништа, такође се нашао у јавној понуди, а продат је за 169.000 евра. Степениште је првобитно повезивало други и трећи ниво куле, пре него што су уведени лифтови. Ово није био први пут да су делови степеништа познате куле продати, а сада се налазе у Јапану, Њујорку и Швајцарској.

image
VV inauguration
banner