Магазин

Невидљиви ризици: Како чистоћа наше куће утиче на наше здравље

У тежњи за чистим и удобним животним простором, често је лако превидети потенцијалне здравствене опасности које могу вребати у нашим домовима. Од невидљивих алергена до штетних хемикалија, наши домови могу нехотице постати легло болести. Свест о овим потенцијалним ризицима може нам помоћи да усвојимо ефикасне праксе чишћења како бисмо одржали здраво и безбедно окружење за себе и наше вољене.
Невидљиви ризици: Како чистоћа наше куће утиче на наше здравље© freepik/vecstock

Иако нашу кућу диживљавамо као безбедно место, ако није правилно очишћена може се повећати ризик да ваша породица оболи од алергија, астме и других респираторних проблема. Поред тога, правилним одржавањем - редовним чишћењем и дезинфекцијом, можете помоћи у спречавању ширења бактерија и вируса. Када имате пуно ствари о којима бринете, сасвим је лако превидети неке мале ствари, али чак и оне могу утицати на ваше здравље.

На шта би додатно требало обратити пажњу:

Буђ

Споре буђи могу изазвати зачепљен нос, кашаљ, бол у грлу и свраб. Али, ако имате алергије на буђ, проблеме са плућима или слаб имуни систем, ове споре могу довести до озбиљне инфекције плућа. Буђ се ствара тамо где има влаге, па би требало пазити на цурење воде у кухињи и купатилу, спољашње зидове навлажене кишом или снегом али и воду која може доћи преко крова. Такође, пожељно је користити клима уређај или одвлаживач ваздуха који би држао ниво влажности испод 50 посто.

Тепих

Теписи су легло прашине, буђи, гриња, прљавштине и других опасних материја. Имајте у виду да се у иделаним условима перу само два пута годишње, а хода се свакодневно по њима. Такође, хемикалије које се користе за прављење тепиха такође могу бити штетне. Уместо тога, требало би размислити о подовима без тепиха или ако баш инсистирате на тепиху, користите усисивач са ХЕПА филтером најмање три пута недељно и чистите га паром сваке године.

Завесе

Завесе могу задржати гриње, перут кућних љубимаца, буђ и друге алергене. Исто важи и за ћебад, одећу, простирке, чаршаве и друге тканине у кући, али је завесе често теже очистити. Уместо тога би требало користити ролетне и редовно брисати прашину. Или набавити завесе које су безбедне за прање у води од 130 степени да како би се прљавштина и алергени свели на минимум.

Доњи део тоалет шоље

Током следећег чишћења тоалета, размислите на које области се највише фокусирате. Посуда за четку за прање, даска за седење, поклопац и врх водокотлића су веома видљиве тачке, али доња страна wc шоље и водоводне цеви иза ње постају прашњави и такође захваћени клицама. Да бисте дезинфиковали тешко доступна места иза тоалета, покушајте да дезинфикујете помоћу апарата на пару, а затим обришите сувом крпом.

Одводи судопере, каде и туша

Одводи за лавабо, туш и каду вероватно буду добро опрани приликом недељног прања, али да бисте спречили додатно накупљање прљавштине и длачица, нека вам постане навика да уклоните одвод или поклопац за одвод, исперите га. Уз редовно одржавање, можете избећи теже послове, на пример, да морате да зовете помоћ за зачепљен одвод.

Вентилатори, систем за вентилацију

Брисање прашине и дезинфекција производа у купатилу који одржавају ваздух чистим су од суштинског значаја за чистоћу. Да бисте очистили издувни вентилатор, увек можете очистити површину од прашине, али је обично ефикасније уклонити поклопац и извршити дубинско чишћење ручним усисивачем. Не можете да уклоните поклопац? Попрскајте штапић за чишћење прашине мешавином 50 посто белог сирћета и исто толико воде, а можете додати и неколико капи уља чајевца да бисте природно дезинфиковали и освежили ваздух.

Играчке за купање

Дечје играчке за купање су магнети за буђ. Прво и најважније, увек све играчке потпуно осушите на ваздуху пре него што их склоните, и покушајте да уклоните сву воду из играчака како бисте смањили могућност да буђ расте унутар играчке. Држите клице и буђ даље од својих малишана, редовним прањем играчака у кади у раствору од уља чајевца, белог сирћета и воде.

image